YENİ GÜMRÜK KANUNU – GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
31.01.2019
Bu yazımızda Yeni Gümrük Kanunu taslağına eklenmesinde yarar gördüğümüz düşüncelerimiz ele alınacaktır.
Özelge Sisteminin Kurulması
Maliye Bakanlığı'nda bulunan özelge sisteminin gümrük idarelerince de benimsenmesi, ticarete yön vermek, uygulamada yeknesaklığı sağlamak adına önemli bir adım olacaktır.
Emsal Tahlil – Ceza Uygulaması
Süreklilik arz eden bir ithalatta emsal tahlil raporu eklenen beyannamelerin yeniden tahlile gönderildiği ve tahlil sonucunda eşyanın GTİP’inin değiştiği durumlarda ceza uygulanmamalıdır.
Gümrüklenmiş Değerin Katları Şeklindeki Cezalar
Gümrüklenmiş değerin katları şeklindeki cezalar yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Söz konusu cezaların makul oranlara çekilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Kendini İhbar (Pişmanlık) Cezası
Kendini ihbar için uygulanan verginin 3 katının %15’i (verginin %45’ine tekabül eden) şeklindeki cezanın yüksek olduğu düşünülmektedir. Bu cezanın hafifletilmesi “kendini ihbar” mekanizmasının kullanılmasını teşvik edecek ve vergi kaybını azaltıcı etki doğuracaktır. Örneğin Vergi Usul Kanunu pişmanlık beyanına ceza uygulamamaktadır.
Bunun yanı sıra, kendini ihbar müessesesinin diğer rejimler içinde tesis edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Örneğin, geçici ithalat cezası, dahilde işleme cezası, antrepo eksiği-fazlası durumlarında kendini ihbar durumlarına ilişkin düzenleme yapılabilir.
Vergi Aslına Bağlı Olan – Olmayan Cezalar
Vergi aslına bağlı olan ve olmayan cezalar net olarak belirlenmelidir. Cezalardaki bu tarz belirsizlikler, zamanaşımı ve Yapılandırma Kanunu kapsamındaki işlemlerde gümrük idarelerinin farklı uygulamalarına sebep olmakta, yeknesaklık bozulmakta ve mağduriyetlere sebebiyet verilebilmektedir.
Dahilde İşleme – Gümrük Yükümlülüğü
Dahilde işleme rejimi kapsamında elde edilen işlem görmüş ürünler için bir vergi yükümlülüğü doğması halinde, eşyanın vergilendirilmesine ilişkin hususlar taslak metinde meri mevzuat göre daha net belirtilmektedir. Taslak metin meri mevzuata nazaran daha açık olmakla birlikte bu durumdaki eşyaya ilişkin düzenlemeler herhangi bir yorum farkına mahal vermeyecek şekilde daha net bir şekilde ifade edilmelidir.
Dahilde işleme kapsamı eşyanın kati ithalata dönüştürülmesi, ikincil işlem görmüş ürünün ithali esnasındaki belirsizlikler kaldırılmalı, ikincil işlem görmüş ürünün ilk ithal edilen eşyanın mı GTİP’inden, yoksa ikincil işlem görmüş eşyanın mı GTİP’inden beyan edilmesi gerektiği net bir şekilde belirtilmelidir.
Dönemsel Dahilde İşleme İzin Belgesi
Taslağın dahilde işleme ile ilgili kısımlarına hükümler eklenerek belirli şartlara haiz şirketlere dahilde işleme rejimi dönemsel kullandırılmalı, dönem sonunda ihraç edilemeyen miktar bir sonraki döneme ve yeni belgeye devredilmelidir. Bu şekilde, kapatma prosedürleri azaltılmalı, süreler nedeniyle uygulanan müeyyidelerle karşılaşılmamalı, bir şirketin aynı anda takibini yaptığı çok sayıda dahilde işleme izin belgesinden (örneğin belirli bir tarihte 20-30 tane açık belgesi olan bir şirket gibi) kaynaklı yoğunluk ortadan kaldırılmalıdır.
Konuyla ilgili olarak DAHİLDE İŞLEME – BİR ÖNERİ başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz
Serbest Bölgelerde Üretim – Gümrük Yükümlülüğü
Serbest bölgeler taslak metinde ayrı bir gümrük rejimi olarak tarif edilmekte ve daha detaylı bir şekilde düzenlenmektedir. Serbest bölgede üretilen eşyanın menşeinin nasıl belirleneceği, kıymetinin nasıl hesaplanacağı ve vergilendirilmesi (özellikle İGV, ADV ve EMY açısından) tam olarak belirlenmeli, beyanın hammadde üzerinden mi, yoksa mamul eşyanın üzerinden mi yapılacağı net ifadelerle belirtilmelidir
Geri Gelen Eşya
Gerekli yasal altyapı oluşturulmak suretiyle, geri gelen eşya muafiyet koşullarını taşıyan eşya için menşe ispat belgesi, A.TR dolaşım belgesi istenmemeli, ADV, İGV gibi vergiler alınmamalıdır.
Hariçte İşleme
Hariçte işleme rejimi kapsamında, serbest dolaşımda bulunan eşya, işleme faaliyetlerine tabi tutulmak üzere, Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak ihraç edilebilmekte ve bu eşyadan elde edilen işlem görmüş ürünler gerekli şartları sağlamaları kaydıyla ithalat vergilerinden tam veya kısmi muafiyet suretiyle, yeniden serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulabilmektedirler.
Hariçte işleme kapsamında yurtdışına gönderilen eşyaların ADV, EMY, İGV karşısındaki durumları hüküm altına alınmalı, bu vergilerin tahsil edilip edilmeyeceği net bir biçimde belirtilmelidir.
Takipsizlik Kararları ve Uzlaşma
Hem adli yönden kaçakçılık takibatı yapılan hem de idari para cezası uygulanan durumlarda, savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen dosyalar kapsamı idari para cezaları için de uzlaşma hakkı verilmelidir
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI