BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
09.04.2024
SORU
Beyan ettiğimiz gümrük kıymeti referans fiyatların altında olabilir mi? Olursa eşyamızı çekebilir miyiz?
CEVAP
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 05.05.2015 tarihli 7714585 sayılı yazısına göre referans fiyatlar, gümrük idareleri tarafından ithal eşyasının gümrük kıymeti esas değerler olarak kullanılmamakta, kıymet tespitinde gümrük idaresinin beyanın gerçekliği ve doğruluğu konusunda yapılacak incelemelerde kullanılmaktadır. Söz konusu fiyatlar beyanın ayrıntılı incelenmesine gerek olup olmadığı yönünde yol gösterici mahiyettedir. Bu fiyatların doğrudan doğruya gümrük kıymeti olarak vergilendirmeye esas alınmaları, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde mümkün bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, beyan edilen kıymetin referans fiyatın altında kalması durumunda 2012/29 sayılı Genelge uyarınca kıymet araştırmasına gidilmesi mümkündür. Kıymet araştırmasının sonucu beklenmeden eşyalar teslim alınmak istenirse Gümrük Yönetmeliği’nin 587/1-d maddesine göre fark vergiler için teminat verilmesi gerekmektedir.
“BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA” hakkındaki 3 yorum
Yorum Ekle Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Üstadım bir eşyanın kıymeti gümrük kanunu 24-31 Md. nezlinde belirlendiğinde iki sorun ortaya çıkıyor. Birincisi satış bedeli yöntemi bununla ilgili elimizde bir fatura var diyelim fatura eşyanın cinsine göre kilogramdan kesilmiş ve birim fiyatı kg/0,6 dolar. Eşyanın aynı eşyanın satış bedeli yöntemine göre ortalama kıymeti kg/1,3 dolar. Kıymet araştırmasına gidildi ve faturanın orijinal olduğu ve kıymetin doğruluğu yurt dışı belgeler nezdinde teyit edildi. Ama biz yine de kıymetin alıcı ile satıcı arasında bilerek düşük tutulduğunu düşünüyoruz. Fatura sorgulamasına da gidildi, oradan da sonuç alınamadı. Bu durumda bir sonraki aşamada ne yapılabilir? Eşyanın kıymet tespiti için başka bir formül var mı? Başka bir yöntem?
Üstadım bir eşyanın kıymeti gümrük kanunu 24-31 Md. nezlinde belirlendiğinde iki sorun ortaya çıkıyor. Birincisi satış bedeli yöntemi bununla ilgili elimizde bir fatura var diyelim fatura eşyanın cinsine göre kilogramdan kesilmiş ve eşyanın birim fiyatı kg/0,6 dolar. Eşyanın aynı eşyanın satış bedeli yöntemine göre ortalama kıymeti kg/1,3 dolar. Kıymet araştırmasına gidildi ve faturanın orijinal olduğu ve kıymetin doğruluğu yurt dışı belgeler nezlinde teyit edildi. Ama biz yine de kıymetin alıcı ile satıcı arasında bilerek düşük tutulduğunu düşünüyoruz. Fatura sorgulamasına da gidildi, oradan da sonuç alınamadı. Bu durumda bir sonraki aşamada ne yapıbiliriz? Eşyanın kıymet tespiti için başka bir formül var mı? Başka bir yöntem?
Merhaba
Kıymet araştırması genelgesine göre belge sunulunca illa ki kabul edilecek diye bir kural yok. İdare belge sunulsa bile beyan edilen kıymetin emsallere nazaran çok düşük kaldığına inanıyorsa satış bedeli yöntemini terk edebilir. Ama biliyorsunuz satış bedeli yöntemini terk edince mahkemeler büyük oranda iptal ediyor. Bu yüzden idare ilave kanıtlar da bulmalı. Örneğin fark bedelin transferini bulmak gibi.