Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi

12.08.2023

2003 – 2006 yıllarında Maliye Bakanlığında gelir uzmanlığı ve vergi denetmenliği, 2006 – 2017 yılları arasında da Gümrük Ticaret Bakanlığında gümrük kontrolörlüğü ile gümrük ve ticaret müfettişliği görevlerinde bulundum ve 2017 başında istifa ettim.

İstifa edeli 7 yıl kadar oldu. Tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. MBA okuduk 🙂 Bu konulara da kafa yoruyorum.

– Egoları şişik, kibirli, bilgisiz insanlar her yerde var. Bazı insanların arkasından “bu kişi savcı, kaymakam, vali olsaydı kim bilir nasıl bir pilot olurdu” dediğim olmuştur.

– Gazali’nin anlayışıyla iktisat ve ahlak birbirinden ayrı düşünülemez. Ama ahlaksızlık profesyonellik diye savunulabiliyor. Test edilmeyen bir kişi hariçten gazel okumasın.

– İnsanımız bilgiye, tecrübeye para vermeyi sevmiyor. Bu iş için bir bedel talebim olacak deyince küsenler oldu. Yabancılar böyle değil ama.

– Temel Aksoy’un dediği gibi ucuz ve zamanında teslimat olunca müşteri başka beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle pek şikayetçi olmuyor. Dolayısıyla insanımız ilk önce fiyata bakıyor.

– Şirketlerin üst yönetimini görmek, onlardan randevu almak bazen bakandan milletvekilinden çok daha zor.

– Bu ülkede sadece kamu kurumlarına ulaşmak zor değilmiş. Ticari işletmelere ulaşmak da öyle. 10 milyon dolarlık mal alacağım diye şirketlere mail atın, cevap gelmiyor. İletişime kapalı oluşumuz ticaretimizin hacmini daraltıyor.

– Sadece Devlet yavaş değilmiş. Özel sektör de yavaş. “Bu şirket Devlet kadar büyüse ne olacak merak ediyorum” dediğim anları hatırlıyorum.

– Patronların karakteri şirketin de karakteri olabiliyor. Patronun iş ahlakı, personele, iş ortaklarına, müşterilere bakış açısı şirketin de ilkeleri haline gelebiliyor.

– Eskiden tahmin ediyordum, şimdi hissediyorum. KDV’si, SGK’sı, geçicisi, muhtasarı derken vergiler demirden yorgan gibi…Altında kıpırdayamıyorsunuz, kemiklerinizi çatır çutur eziyor. Bir lira personele ödeyince neredeyse bir lira da Devlet’e ödüyorsunuz.

– Vergi adaletinin olmayışı haksız rekabetin önünü açıyor. Haliyle ahlakıyla iş yapmaya çalışan işletmeler birer birer piyasadan eleniyor.

– Başarılı olmak için doğru anda doğru duruşu sergilemek gerekiyor. Çok çalışmak bazen yetersiz kalabilir.

(Yorum yapmak isteyenler lütfen konuyu bir şekilde siyasete kanalize etmeyin.)