ÖZEL SEKTÖRDE 7 YILLIK TECRÜBEM
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
12.08.2023
2003 – 2006 yıllarında Maliye Bakanlığında gelir uzmanlığı ve vergi denetmenliği, 2006 – 2017 yılları arasında da Gümrük Ticaret Bakanlığında gümrük kontrolörlüğü ile gümrük ve ticaret müfettişliği görevlerinde bulundum ve 2017 başında istifa ettim.
İstifa edeli 7 yıl kadar oldu. Tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. MBA okuduk 🙂 Bu konulara da kafa yoruyorum.
– Egoları şişik, kibirli, bilgisiz insanlar her yerde var. Bazı insanların arkasından “bu kişi savcı, kaymakam, vali olsaydı kim bilir nasıl bir pilot olurdu” dediğim olmuştur.
– Gazali’nin anlayışıyla iktisat ve ahlak birbirinden ayrı düşünülemez. Ama ahlaksızlık profesyonellik diye savunulabiliyor. Test edilmeyen bir kişi hariçten gazel okumasın.
– İnsanımız bilgiye, tecrübeye para vermeyi sevmiyor. Bu iş için bir bedel talebim olacak deyince küsenler oldu. Yabancılar böyle değil ama.
– Temel Aksoy’un dediği gibi ucuz ve zamanında teslimat olunca müşteri başka beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle pek şikayetçi olmuyor. Dolayısıyla insanımız ilk önce fiyata bakıyor.
– Şirketlerin üst yönetimini görmek, onlardan randevu almak bazen bakandan milletvekilinden çok daha zor.
– Bu ülkede sadece kamu kurumlarına ulaşmak zor değilmiş. Ticari işletmelere ulaşmak da öyle. 10 milyon dolarlık mal alacağım diye şirketlere mail atın, cevap gelmiyor. İletişime kapalı oluşumuz ticaretimizin hacmini daraltıyor.
– Sadece Devlet yavaş değilmiş. Özel sektör de yavaş. “Bu şirket Devlet kadar büyüse ne olacak merak ediyorum” dediğim anları hatırlıyorum.
– Patronların karakteri şirketin de karakteri olabiliyor. Patronun iş ahlakı, personele, iş ortaklarına, müşterilere bakış açısı şirketin de ilkeleri haline gelebiliyor.
– Eskiden tahmin ediyordum, şimdi hissediyorum. KDV’si, SGK’sı, geçicisi, muhtasarı derken vergiler demirden yorgan gibi…Altında kıpırdayamıyorsunuz, kemiklerinizi çatır çutur eziyor. Bir lira personele ödeyince neredeyse bir lira da Devlet’e ödüyorsunuz.
– Vergi adaletinin olmayışı haksız rekabetin önünü açıyor. Haliyle ahlakıyla iş yapmaya çalışan işletmeler birer birer piyasadan eleniyor.
– Başarılı olmak için doğru anda doğru duruşu sergilemek gerekiyor. Çok çalışmak bazen yetersiz kalabilir.
(Yorum yapmak isteyenler lütfen konuyu bir şekilde siyasete kanalize etmeyin.)
One thought on “ÖZEL SEKTÖRDE 7 YILLIK TECRÜBEM”
Add a Comment Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
Değerli Üstadım sizin bu şekilde haklı siteminiz ve farkındalığınız beni de çok üzdü. yapmış olduğunuz sitem bile bir ders verir nitelikte . Siteminize bile teşekkür ederim ki anlayan ve anlamak isteyen için çok hassas ve önemli bir konuya daha değinmiş oldunuz. İnsanımız maalesef bilgi ve tecrübeye para vermiyor oysaki ne güzel bir sözümüz de vardır . ” Bin bilsen de birbilene sor .” Ta ki önceden sorulmayan yada belki yanında çok cüzzi kalacak danışmanlık ücreti ….vs.. ödememek sonucunda çok daha ağır cezalar ile karşı karşıya kalmayı göze alabiliyorlar.
Şirket Sahiplerine ulaşmak gerçekten zor 🙂 Öyle egolu öyle tok öyle yoğun iş yetiştiremez halde ki maşallah taleplere sorulara görüşmelere ayıracak zaman imkan yok . Ben de bu konuda çok sitem etmişliğim vardır. Örnek vermek gerekirse Çin de bir şirkete hiç alakası olmayan bir alım için bile mail atsanız hemen cevap alıyorsunuz bırakın cevap almayı sonrasında o ürünü yada talebi hatırlatma adında defalarca mail alıyorsunuz. Bizim şirketlerimizde de gerçekten alım yapacak olsanız dönüş yok : ( .
Üstadım gerekli ve bilgilendirici yazılarınız için Emeğiniz ve ayırdığınız zamanınız için şahsım adına çok teşekkür ediyorum .