TAMİR MAKSATLI HARİÇTE İŞLEMEDE EKSPERTİZ RAPORU ŞART MIDIR?
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Türkiye’de tamir imkânı bulunmayan makine veya teçhizatın yurtdışına gönderildiği ve orada tamir işlemine tabi tutulduktan sonra tekrar geri getirildiği durumlar söz konusu olabilmektedir. Burada hariçte işleme rejiminden yararlanılmakta ve tamirat bedeli üzerinden gümrükte vergiler hesaplanmakta, tamirat işlemi bedelsiz yapılmış ise tam muafiyet kapsamında herhangi bir vergi tahsilatı yapılmamaktadır.
Ancak, tamir maksatlı çıkışlarda tartışma konusu olan husus, ekspertiz raporlarının şart olup olmadığıdır. Zira ekspertiz raporu kimi zamanlarda yurtdışına gönderilen eşyanın bedelinden veya vergilerden yüksek olabilmektedir. Konunun maliyet yönünün anlaşılabilmesi için, bir makinenin bıçaklarının bileyletilmek amacıyla her 20 günde bir yurtdışına gönderilmesi ve her defasında ekspertiz raporu bedeli ödenmesi örnek olarak verilebilecektir.
Örnek olarak anlatılan duruma 1 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nin (Hariçte İşleme-Geçici İhracat) 3/2. maddesi cevap verir mahiyette düzenlemeler içermektedir. Söz konusu maddede tamir amaçlı hariçte işleme izninin verilebilmesi için, eşyanın tamir edilebilir durumda olduğunun gümrük idarelerince tespit edilmesi gerektiği, gümrük idaresince, eşyanın tamir edilebilir olduğunun tespit edilememesi halinde, söz konusu eşyanın bakım ve onarımı ile sorumlu yetkili servisinden alınacak teknik rapor veya sanayi odası veya ticaret ve sanayi odasından alınacak belgenin gümrük idaresine ibraz edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bu hükümde görüldüğü gibi alternatifli bir durum söz konusudur.
1) Eşyanın tamir edilebilir durumda olduğunun gümrük idarelerince tespit edilebilmesi halinde herhangi bir rapor gerekmemektedir.
2) Gümrük idaresince, eşyanın tamir edilebilir olduğunun tespit edilememesi halinde söz konusu eşyanın bakım ve onarımı ile sorumlu yetkili servisinden alınacak teknik rapor da sunulabilecektir.
Sonuç olarak, mezkûr Tebliğ hükmünden anlaşılacağı üzere, sanayi odası veya ticaret ve sanayi odası ekspertiz raporunun bir zorunluluk olmadığı kanaatine ulaşılmaktadır.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GEÇİCİ İTHAL EDİLEN AMBALAJLARIN BAŞKA FİRMALAR TARAFINDAN YENİDEN İHRACI
- KULLANIM YERİNE GÖRE TARİFE SINIFLANDIRMASI – KAHVE MAKİNASI ÖRNEĞİ
- İHTİRAZİ KAYITLA BEYANIN VERİLMESİ GEREKEN SÜRE
- ÖZET BEYAN – DOĞRUDAN NAKLİYAT
- KARGO YOLUYLA GETİRİLEMEYECEK MALLAR
- GÜMRÜĞE SUNULAN EŞYA – İŞLEM YAPMA SÜRESİ – TASFİYE – CIF %1
- SİTRİK ASİT TURŞUYA, GÜMRÜK CEZASI BİZE TEMAS ETTİ
- VARSAYIMA DAYALI CEZALAR – UMUMHANEDE HASILAT TESPİTİ
- TESPİTİ KİMİN YAPTIĞINA GÖRE KAÇAKÇILIK
- YYS ALIM KARARI VERMEDEN ÖNCE – DÜŞÜNÜN
- İHRAÇ KAYITLI SATIŞ – SÜRE SONU – DAHİLDE İŞLEME
- İMALATÇI FATURASININ İHRACATTAN SONRAKİ TARİHLİ OLMASI
- GÜMRÜKTE FİNANSAL HAMLELER
- KAYIT BELGESİ UYGULAMASINDA ÖNGÖRÜLEMEZLİK ve HUKUKİ BELİRSİZLİK
- ANTREPODA ELLEÇLEME – ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ MALLAR – GÜMRÜK VERGİSİ
- KAYIT BELGESİ – KIYMET FARKI – CEZA
- DAHİLDE İŞLEME- BEYANNAME KAPATMA SÜRESİ – SÜRE KAZANMA
- GÜMRÜK DUVARLARININ YÜKSELMESİ – ANTREPODAN TRANSİT TİCARET
- SONRADAN GTİP DEĞİŞİKLİĞİ – ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ
- MÜFREZ (BÖLÜNMÜŞ) BEYANNAME
- ALDATICI İŞLEMİN TANIMI YAPILMALI – SINIRLARI ÇİZİLMELİ
- YOLCU BERABERİ NUMUNELİK EŞYA
- ELEKTRONİK TEBLİGATI FARKETMEMEK ve GÜMRÜK ALACAĞININ KESİNLEŞMESİ
- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
- KONSİNYE İHRACAT – BEDEL GETİRME SÜRESİ