GÖTÜRÜ TEMİNAT UYGULAMASININ ASKIYA ALINMASI (YYS)
Cihan KÖKTAŞ, YYS Uzmanı, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
04.11.2020
Bu yazımızın konusunu YYS sahibi firmanın götürü teminat yetkisinin askıya alınma nedenleri oluşturmaktadır.
Götürü teminat uygulaması, eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanmasını gerektiren bir gümrükçe onaylanış işlem veya kullanıma tabi tutulduğu durumlarda, bu uygulamadan yararlanacak kişi için belirlenmiş tutardaki teminatın, her işlem için ayrı ayrı teminat verilmeksizin, teminata bağlanması gereken tutardan bağımsız olarak ve herhangi bir düşüm yapılmaksızın bir yıl süreyle kullanılabilmesini ifade eder.
Götürü teminat yetkisinin geçerlilik süresi bir yıldır.
Geçerlilik süresinin bitiminden önceki bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne başvurularak teminatın güncellenmesi gerekir.
Bölge müdürlüğüne sunulan teminat 2 milyon EURO veya buna eş değerde TL tutarında ise teminat otomatik olarak güncelleneceği için güncelleme başvurusunda bulunulmasına gerek bulunmamaktadır.
Götürü teminattan yararlanma hakkı askıya alınan kişinin götürü teminat sisteminden yaralanmak için vermiş olduğu teminat mektupları iade edilmez ve askıya alma süresi içinde teminata bağlanması gereken tüm gümrük vergileri bu teminattan karşılanır.
Askıya Alma İşlemleri:
1- Götürü teminat yetkisi kapsamında verilen teminatın bir yıllık geçerlilik süresinden önceki bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne başvuru yapılarak (iki milyon EUR üzeri teminatlar hariç) teminatın güncellenme işlemi tamamlanmamış olması durumunda götürü teminat yetkisi askıya alınır.
2- Firma ticaret unvanının değişmesi halinde, firma unvan değişikliği ilgili bölge müdürlüğüne bildirilmesine rağmen yeni ticaret unvanına göre düzenlenmiş en az aynı tutardaki teminat mektubu ibraz edilmemesi halinde, teminat mektubu ibraz edilene kadar götürü teminat yetkisi askıya alınır.
3- Götürü teminat kapsamındaki gümrük işlemlerinden doğan kesinleşmiş kamu alacağının süresi içerisinde ödenmemesi durumunda 6183 sayılı Amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun cebren tahsile ilişkin hükümleri uyarınca işlem yapılır.
Yukarıda işlem neticesinde oluşan vergi ve cezaların zamanında ödenmemesi halinde bu vergi ve cezalar ödeninceye kadar YYS belgesi askıya alınır.
Vergi ve cezalar ödenip YYS belgesi üzerindeki askıya alma işleminin sona erdirilmesini takip eden üç yıl içerisinde ikinci kez tekrarı halinde vergi ve cezaların ödenmesini müteakip iki yıl süreyle Götürü teminat yetkisi askıya alınır.
4- Verilen teminatın herhangi bir nedenden dolayı geçersiz olması halinde yeni bir teminatla değiştirilinceye kadar götürü teminat yetkisi askıya alınır.
5- Herhangi bir nedenden dolayı kısmi teminat yetkisi askıya alınan sertifika sahibinin kısmi teminat yetkisi üzerindeki askıya alma işlemi sona erene kadar götürü teminat yetkisi de askıya alınır.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI