Bu yazımızda, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği çerçevesinde;
Hakkında adli makamlarca ceza koyan kanunlar çerçevesinde inceleme ve soruşturma başlatılmasının, bu kişiler hakkında dava açılmasının ve bu kişilerin hüküm giymesinin YYS başvurusuna veya mevcut YYS’ye etkileri aşağıdaki şekilde irdelenmiştir.
Ceza Davasına Konu Suçlar
Yönetmeliğin 5/a maddesinde ceza davasına konu suçlar sayılmaktadır. Bunlar;
Muhalefetten ceza veya mahkûmiyet kararının bulunmaması gerekmektedir.
BAŞVURU AŞAMASI
Yönetmeliğin 15/7 maddesine göre YYS başvurusu esnasında, yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlar hakkında yukarıda sayılan suçlar dolayısıyla başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda cumhuriyet savcılığı tarafından dava açılmış olması sertifika düzenlenmesini engellemez.
Ancak bu durumda, sertifika sahibi dava süreci beraat kararı ile kesin olarak lehlerine sonuçlanıncaya kadar aşağıdaki kolaylaştırmalardan yararlanamaz.
SERTİFİKA SAHİBİYKEN DAVA AÇILMASI
Bildirim Ödevi
Yönetmeliğin 153/9. maddesine göre, yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlar hakkında yukarıda sayılan kanunlar uyarınca başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda cumhuriyet savcılığı tarafından dava açıldığının davalıya tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde durumun sertifika sahibi tarafından sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
Bildirimin Yapılması ve Askıya Alma İşlemi
Bahse konu bildirimin yapıldığı tarihte veya öncesinde dava süreci sonuçlandırılmadan aşağıdaki durumların (sonlandırılma işlemi diyebiliriz) gerçekleşmiş olması halinde, durumun yetkili bölge müdürlüğüne bildirildiği tarihten itibaren sertifika otuz gün askıya alınır (Yönetmelik madde 154/12)
Bildirim yapılmasına karşılık yukarıdaki durumlar (sonlandırma işlemi) gerçekleşmezse dava süreci beraat kararı ile kesin olarak lehlerine sonuçlanıncaya kadar sertifika derhal askıya alınır. (Yönetmelik madde 154/13)
Bu şekilde askıya alma işleminin başlangıcından sonra, yukarıda sayılan durumların (sonlandırma işlemi) gerçekleşmesi halinde, bu durumun yetkili bölge müdürlüğüne bildirildiği tarihi izleyen otuz günün bitiminde askıya alma işlemi sonlandırılır. (Yönetmelik madde 154/14)
Bildirim Yapılmaması ve İdarenin Tespiti
Bildirim yapılmadan, durumun gümrük idaresince öğrenilmesi halinde dava süreci beraat kararı ile kesin olarak lehlerine sonuçlanıncaya kadar sertifika derhal askıya alınır. (Yönetmelik madde 154/15)
Bu şekilde askıya alma işleminin başlangıcından sonra ilgili kişilerin şirketteki yukarıdaki durumların (sonlandırma işlemi) gerçekleşmesi halinde askıya alma işlemi bu durumun yetkili gümrük idaresine bildirildiği tarihi izleyen bir yılın bitiminde sonlandırılır. (Yönetmelik madde 154/16)
Askıya Almanın Sonlanması
Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlar hakkında dava açılması nedeniyle uygulanan askıya alma işlemi, dava süreci beraat kararı ile kesin olarak sonuçlanması halinde, bu durumun yetkili gümrük idaresine bildirildiği tarihte derhal sonlandırılır. (Yönetmelik madde 154/17)
SERTİFİKA SAHİBİYKEN MAHKUMİYET KARARI
Yönetim kurulu üyeleri ile sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kişilerden herhangi biri hakkında aynı yukarıda sayılan kanunlara muhalefetten dolayı kesinleşmiş yargı kararının verilmiş olması halinde sertifika iptal edilir. (Yönetmelik madde 154/18)
Gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlarından herhangi biri aleyhine aynı bentte sayılan kanunların muhalefetten dolayı kesinleşmiş yargı kararı verilmiş olması halinde, askıya alma işlemi devam ettirilir. (Yönetmelik madde 154/18)
Bu şekilde uygulanan askıya alma işlemi, bu kişilerin temsil yetkisinin yargı kararının davalıya tebliği tarihi itibariyle otuz gün içinde sona erdirilmesi halinde, durumun yetkili bölge müdürlüğüne bildirildiği tarihi izleyen otuz günün bitiminde sona erdirilir. Bu kişilerin temsil yetkisinin yargı kararının davalıya tebliği tarihi itibarıyla otuz gün içinde sona erdirilmemesi halinde sertifika geri alınır. (Yönetmelik madde 154/19)