SERBEST BÖLGELER – GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMETLERİ – KDV
Dr. Arif AYLUÇTARHAN, Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişi
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesine göre, serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV’den müstesnadır.Bu hükme göre serbest bölgede faal bir şirkete verilen gümrük müşavirliği hizmetinin KDV’ye tabi olup olmayacağı tartışılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuyla ilgili olarak yayımladığı KDVK-60/2011-1 sayılı 08/08/2011 tarihli sirküler ile İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın :21152195-130[17-2018.1362]-E.357018 sayılı 17.09.2018 tarihli özelgesi gümrük müşavirliği hizmetinin KDV’ye tabi olup olmayacağına netlik kazandırır mahiyettedir.
Sirküler ve özelgeye göre;
– Yurt dışından serbest bölgeye gelen veya serbest bölgeden yurt dışına giden mallar için serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmetleri KDV’den müstesnadır.
-Serbest bölgeden Türkiye’ye, Türkiye’den serbest bölgeye gönderilen mallara ilişkin Türkiye’deki firmalarca serbest bölgede faaliyet gösteren firmalara verilen gümrük müşavirliği hizmetleri KDV’ye tabidir.
Konuyu örnek vererek ilerletelim.
Örnek: Denizli Serbest Bölge’de yerleşik firmaya verilen gümrük müşavirliği hizmetleri aşağıdaki şekilde olacaktır
1) Firmanın Çin Halk Cumhuriyetinden aldığı ve İzmir Limanı’na getirttiği malların İzmir Limanı’ndan Denizli Serbest Bölge’ye aktarılması için İzmir Limanında verilen gümrük müşavirliği hizmeti serbest bölgede verilmediği için KDV’ye tabidir. Ancak bu malların serbest bölgeye girişi esnasında serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF düzenlenmesi gibi) KDV'den istisnadır.
2) Firmanın Kazakistan’dan aldığı malların Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Denizli Serbest Bölge’ye transiti dolayısıyla Gürbulak'ta verilen gümrük müşavirliği hizmeti serbest bölgede verilmediği için KDV’ye tabidir. Ancak bu malların serbest bölgeye girişi esnasında serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF düzenlenmesi gibi) KDV'den istisnadır.
3) Firmanın Ankara’dan aldığı malların Denizli Serbest Bölge’ye ihracı esnasında verilen gümrük müşavirliği hizmeti KDV’ye tabidir. Zaten ihracat beyannamesi Ankara’da yerleşik firma adına olacağından gümrük müşavirliği hizmet faturası da ona hitaben düzenlenecektir. Keza bu malların serbest bölgeye alınması esnasında serbest bölgede yerleşik firmaya verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF verilmesi gibi) KDV'ye tabidir.
4) Firmanın İstanbul’da yerleşik bir firmaya sattığı mallar dolayısıyla verilen gümrük müşavirliği hizmeti KDV’ye tabidir. Zaten serbest dolaşıma giriş beyannamesi İstanbul’da yerleşik firma adına olacağından gümrük müşavirliği hizmet faturası da ona hitaben düzenlenecektir. Keza bu malların serbest bölgeden çıkışı esnasında serbest bölgede yerleşik firmaya verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF verilmesi gibi) KDV'ye tabidir.
5) Firmanın serbest bölgeden Almanya’ya sattığı malların Kapıkule Sınır Kapısı’na transiti dolayısıyla serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF düzenlenmesi gibi) KDV’ye tabi değildir. Bu mallar için Kapıkule'de verilen gümrük müşavirliği hizmeti serbest bölgede verilmediği için KDV'ye tabidir.
6) Firmanın Mısır’a sattığı malların Antalya Limanı’na transiti dolayısıyla serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmeti (SBİF düzenlenmesi gibi) KDV’ye tabi değildir. Bu mallar için Antalya Limanı'nda verilen gümrük müşavirliği hizmeti serbest bölgede verilmediği için KDV'ye tabidir.
Sonuç olarak, mezkûr sirküler ve özelge yurt dışından serbest bölgeye gelen veya serbest bölgeden yurt dışına giden mallar için serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmetlerinin KDV’den müstesna olduğunu belirtmektedir. Burada altı çizilmesi gereken husus hizmetin serbest bölgede verilmesi gerektiğidir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI