
YOLCU BERABERİ NUMUNELİK EŞYA
Can DURMUŞ, Gümrük Müşavir Yrd. – Denetçi
21.02.2025
Firmamız bünyesinde görevli personelimiz gittiği ülkeden ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen bir eşya satın aldı. Yolcu beraberi numune olarak ithal etmek istiyoruz. Süreç ile alakalı neler yapılmalıdır?
Şirket çalışanı yurt dışı dönüşünde numunelik eşya getirebilir. Eski uygulamada gümrük idaresine getirilen yolcu beraberi eşya için sözlü beyan formu verilmeliydi. Yeni uygulamada ise bakanlığın web sayfasında yer alan “e-işlemler” isimli uygulamaya kayıt olunması gerekmektedir. BİLGE sistemine giriş yapılan şifre ile de uygulamaya giriş yapılabilir.
Elektronik ortamda beyanın yapılması ve uçaktan indikten sonra aşağıda fotoğrafı bulunan kırmızı kapıdan devam edilmesi gerekir. Kırmızı kapı yolcu yanındaki eşyanın “beyana tabi olduğunu” ifade etmektedir. Yeşil kapıdan ilerlenmesi durumunda beyana tabi eşyanın bulunmadığı anlamı çıkmaktadır.

Linke buradan ulaşabilirsiniz
Uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Yolcu Beraberi Numune, Sergi ve Fuar Eşyası Beyan Formu” doldurulacaktır. Bu formun eşyayı Türkiye’ye getirilmeden önce doldurulmuş olması gerekir. Form doldurulurken eşyanın faturası ve ithalatçı firmanın çalışanı olduğunu göstermek üzere SGK belgesinin sisteme yüklenmesi gerekir.
Birden fazla farklı cins eşyanın numunelik eşya ve model olarak getirilmesi durumunda, her cins eşya ayrı bir satır olarak Form’a kaydedilmelidir.
Görsellerle anlatmak gerekirse;
Sisteme kaydolmak bir hayli basit ve kısa sürede gerçekleştirilebiliyor. Kayıt esnasında beyan edilen mail adresine gelen linkten hesabın aktivasyon işlemi gerçekleştirilmelidir. Hesap aktif edildikten sonra aşağıdaki menüden “Türkiye’ye getirilen eşya” sekmesi açılmalıdır.

Daha sonra “Beyan Oluştur” kısmına tıklanmalı ve aşağıdaki gerekli kısımlar doldurulmalıdır. Birden fazla farklı cins eşyanın numunelik eşya ve model olarak getirilmesi durumunda, her cins eşya ayrı bir satır olarak Form’a kaydedilir

Eşyanın faturası ile ithalatçı firmanın çalışanı olduğunu göstermek üzere SGK belgesinin aşağıda görülen kısımdan sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Numuneler Gümrük Vergisinden Muaf mıdır?
Numune olarak getirilen eşya gümrük idaresince elektronik ortamda düzenlenen Formdaki bilgiler de dikkate alınarak kontrol edilir.
Yapılan kontrol sonucunda gümrük idaresi eşyanın numune olarak kabul edilebilir olduğuna kanaat getirirse, eşya gümrük vergisinden muaf ithal edilecektir.
Numunelik Eşyanın Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?
Numunelik eşya, önemli değeri olmayan ve temsil ettiği eşya bakımından siparişte bulunulmak için kullanılabilecek nitelikteki olmalıdır.
Örnek olarak, giyim üzerine faaliyet gösteren ve iş hacmi yüksek bir firmanın 20 tane tshirt veya gömlek getirmesi uygun görülebilir. Ancak getirilen eşyanın başlı başına ticari miktarda olduğu anlaşılırsa numune kapsamında işlem tesis edilmeyebilir.
(3) Numunelik eşya ve model deyimi, belli bir tür eşyayı temsil eden ve sunuş şekli ve miktarı belli bir tür veya nitelikteki eşya için sipariş vermekten başka bir amaç için kullanılması mümkün olmayan her türlü madde veya örnek anlamına gelir.”
Bunun yanında gümrük idareleri numune kapsamı getirilen eşyanın ticari olarak kullanılmaması için önlem alabilir. Gümrük idareleri yırtma, delme veya açık ve sabit bir şekilde işaretleme ya da herhangi başka bir işlem yoluyla kalıcı olarak kullanılmasını önleyici tedbirleri almaktadır.
Eşya Numune Olarak Beyan Edilmiş ve Bu Tespit Edildi Cezai Risk Var mıdır?
Uçaktan indikten sonra beyana tabi eşyanın olmasına (ticari miktar ve mahiyette) rağmen yeşil kapıdan ilerlenmesi ve bunun tespit edilmesi durumunda Kaçakçılık Kanunu uyarınca işlem tesis edilir. Bunun yanında Gümrük Kanunu’nun 235. Maddesi uyarınca eşyaya ait gümrük vergilerinin iki katı alınır. Ancak Kaçakçılık hükümleri uyarınca işlem tesis edildiği için eşya teslim edilmez. ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası riski mevcuttur.
Yine yeşil kapıdan geçilmesi ve beyana tabi eşyanın tespit edilmesi durumunda Gümrük Kanunu’nun 235. Maddesi uyarınca eşyaya ait gümrük vergilerinin iki katı alınır ve eşya teslim edilir. (Ticari miktar ve mahiyette değilse)
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ALDATICI İŞLEMİN TANIMI YAPILMALI – SINIRLARI ÇİZİLMELİ
- YOLCU BERABERİ NUMUNELİK EŞYA
- ELEKTRONİK TEBLİGATI FARKETMEMEK ve GÜMRÜK ALACAĞININ KESİNLEŞMESİ
- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
- KONSİNYE İHRACAT – BEDEL GETİRME SÜRESİ
- HATALI GTİP BEYANI ALDATICI İŞLEM MİDİR?
- DAHİLDE İŞLEME ve MAHRECE İADE
- YATIRIM TEŞVİK – DAHİLDE İŞLEME – İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİM
- MESLEK ERBABINA SORU
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT