
TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
05.02.2024
1) Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı firmaların Türkiye’de vergi mükellefi olmadan ihracat beyannamesi açmalarının yolu açılmalı. Türkiye’den malları toparlayan yabancı firmalar Türkiye’deki yerli üreticilerini müşterilerinin görmesini istemeyebiliyorlar. Bu nedenle ihracat beyannamelerinde gönderen kısmında kendileri olmak istiyorlar. Bu konu Avrupa’da mümkün. Nakliyeciye vekalet veriliyor ve nakliyeci gümrüklerde temsil edebiliyor.
2) Trendyol, hepsiburada, morhipo gibi online mağazalardan Azeriler, İranlılar, Bulgarlar alışveriş yapıyorlar. Bu mağazalardaki satıcılar KDV’li fatura kesiyorlar, çünkü ihracat sayılmıyor. Online gümrüksüz satış mağazası, serbest bölge, online antrepo kurulsun. Türkiye online alışverişte lojistik üssü olsun.
3) Dahilde işleme mevzuatı çok karmaşık ve uzun. Bu mevzuat sadeleştirilsin. Bir firmanın aynı anda açık 15-20 tane belgesi olabiliyor. Bu hem idarenin hem de ihracatçının iş yükünü arttırıyor. Dahilde işleme izin belgesi kaldırılmalı, belge alma, belge kapatma, belge revizesi, süre uzatımı gibi kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi arttıran prosedürlerden ihracatçılar kurtarılmalıdır. Bunun yerine dahilde işleme rejimi global kullandırılmalı, örneğin, belirli kriterlere ulaşmış firmalar hesap dönemi bazında bu rejimden yararlandırılmalıdır.
Bakanlık tarafından;
(Önceki dönemden devir gelen miktar + dönem içi ithal edilen miktar) – (dönem içinde ihraç edilen miktar + sonraki döneme devir edilen miktar) = 0
Şeklinde basit bir matematiksel denklem aranmalıdır.
4) Muayene hattı kriteri yeşil veya sarı olan eşyaların sınırdan ithalat işlemleri tamamlanmış olarak girmesinin önü açılabilir. Sınır kapısında varış bildirimi yapıldığında muayene hattı yeşil veya sarıya düşenlerin iç gümrüğe transit edilmeden ithalat işlemleri tamamlanmış olarak Türkiye’ye girişi sağlanabilir. Kırmızı hatta düşen malların da muayenesi yol üstü muayene istasyonlarında yapılabilmelidir.
5) Çeşitli kurumlardan alınan ön izinler, uygunluklar, raporlar her bir sevkiyat başına değil de senelik/global izinlere dönüşebilmelidir.
6) İhracat mallarını taşıyan araçların gümrüğe giriş çıkış maliyetlerinin azalması için yol üstü (güzergah üstü) muayene istasyonları kurulmalı ve araç yolunun üzerindeki muayene istasyonlarında eşyayı sarı-kırmızı hattan muayene ettirebilmelidir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
- KONSİNYE İHRACAT – BEDEL GETİRME SÜRESİ
- HATALI GTİP BEYANI ALDATICI İŞLEM MİDİR?
- DAHİLDE İŞLEME ve MAHRECE İADE
- YATIRIM TEŞVİK – DAHİLDE İŞLEME – İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİM
- MESLEK ERBABINA SORU
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD