MESAİ ve YOLLUK ÖDEMELERİ- GÜMRÜK KIYMETİ ve KDV MATRAHI
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Tanım
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 221. maddesinde, normal çalışma saatleri dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda, yazılı olarak yapılacak bu talebin, çalışacak personelin fazla çalışma ücreti ve varsa hak sahibine ödenecek kanunî yollukları karşılığı tutarların, talep sahipleri tarafından ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılmak koşuluyla kabul edileceği,
Gümrük Yönetmeliğinin 87. maddesinde de, eşyanın incelenmesi, numune alınması, tahlile ve ekspertize tabi tutulması ile ilgili sorumluluk ve masrafların yükümlüye ait olduğu,
Hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 122/5 ve 74 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nin 5. maddesine göre fazla çalışma yapacak personelin işlem mahalline götürülüp getirilmesinin ya talep edenler tarafından sağlanması ya da yol masraflarının bu kişilerce karşılanması gerekmektedir.
Bu çerçevede, gerek normal çalışma saatlerinde gerekse bu saatler dışında görevlendirilen personelin işlem mahalline götürülüp getirilmesinin yükümlüler tarafından sağlanması gerekmektedir.
Gümrük Kıymetine Dahili
Normal çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde gümrük idaresince verilen hizmetler karşılığında ödenen fazla mesai ücretleri ile görevlendirilen personelin işlem mahalline gidip gelmesi için yatırılan yolluk bedelleri gümrük kıymetine girmemektedir.
Zira, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 23, 24 ve 27. maddelerinde bu türden ödemelerin gümrük kıymetine dahil edilmesi gerektiği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Kanunda hüküm altına alınmayan bir ödemenin gümrük kıymetine dahil edilmemesi gerektiği izahtan varestedir.
KDV Matrahına Dahili
Fazla çalışma ücretleri ile yolluk masrafları ithal edilen mallar için katlanılan ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 262. maddesi gereği malın maliyetine dahil edilmesi gereken giderler nev’indendir. Beyannamenin tescil tarihinden önce verilen hizmetler karşılığında ödenen fazla çalışma ücretleri ile yolluk bedelleri ithal edilen eşya nedeniyle yapılmış ve malın maliyetine giren bir gider olarak 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 21/c maddesi delaletiyle KDV matrahına dahil edilmelidir.
Diğer yandan, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin kapanmasından sonra malların antrepodan veya gümrüklü sahadan çıkarılması esnasında verilen hizmetler karşılığında ödenen fazla çalışma ücretleri ve yolluk bedelleri beyannamenin tescilinden sonra olduğu için KDV matrahına girmeyecektir. (Konuyla ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 11.07.2013 tarihli 13218 sayılı dağıtımlı yazısı incelenebilir.)
Buna göre;
– Serbest dolaşıma giriş beyannamesi için ödenen fazla çalışma ve yolluk ödemeleri beyannamenin tescil tarihinden sonra olacağından ithalatta KDV matrahına dahil edilmemelidir. Keza, serbest dolaşıma giriş beyannamesi için beyannamenin tescilinden önce ödenen mesai ve yolluk ödemeleri de, olayın ortaya çıkış anı beyannamenin tescilinden sonra olduğu için KDV matrahına dahil edilmemelidir.
– Aynı şekilde supalan işlemlerde memur refakati için yapılan mesai ve yolluk ödemeleri de işin kendisi tescilden sonra ortaya yapıldığından KDV matrahına dahil edilmemelidir.
– İthal edilen malların transit edildiği ve antrepoya konulduğu durumlarda, gerek transit beyannamesi gerekse de antrepo beyannamesi için ödenen fazla çalışma ve yolluk ödemeleri serbest dolaşıma giriş beyannamesi üzerinde KDV matrahına dahil edilmelidir
2 thoughts on “MESAİ ve YOLLUK ÖDEMELERİ- GÜMRÜK KIYMETİ ve KDV MATRAHI”
Add a Comment Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
Merhaba Sezai bey,
Yatırılan fazla mesai ücreti sonrasında mesaili çekilememiş olup sonraki gün normal ithalatı olmuştur. Buna istinaden fazla mesai ücreti beyana dahil edilmemiştir.
Yatırılan fazla mesai ücretini ürünün maliyetine atarak yürümekteyiz. Ama KDV ve açısından bir sorumluluk var mıdır.
Görüş bildirebilir misiniz.
Serbest dolaşıma giriş beyannamesinde mesai ücreti tescil sonrası ortaya çıkar. Bu nedenle KDV matrahına dahil edilmemeli. Ama antrepo veya transit beyannameleri için mesai ve yolluk ücreti ödenmişse bu ödemeler dahil edilmelidir. Sizin olayda dahil edilmemesi gerektiği görüşündeyim. Yani KDV ye tabi tutulmamış olması sorun olmamalı