GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
09.09.2024
SORU:
Bir gümrük müşavirliği şirketiyiz. Faturaları 7 gün içinde düzenlememiz gerekiyor. Bu 7 günlük süre, beyannamenin tescil tarihinden mi, beyannamenin kapanış tarihinden mi, yoksa eşyaların gümrükten çıkış tarihinden mi başlar?
CEVAP:
Maliye Bakanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 20.08.2013 tarihli 67854564-1741-514 sayılı özelgesine göre gümrük müşavirliği hizmetinde gerçekleştirilen her bir hizmetin tamamlandığı tarihten itibaren 7 gün içinde fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Peki gümrük müşavirliği hizmetinde, hizmet ne zaman tamamlanır?
1) Beyannamenin tescili ile hizmet tamamlanmaz. Daha muayene ve gümrük sahasından çıkış işlemleri var. Dolayısıyla beyannamenin tescil tarihi itibariyle 7 günlük sürenin başlatılması doğru olmayacaktır
2) Beyannamenin kapanışı (yani vergilerin ödenmesi) esas alınmalı çünkü Gümrük Yönetmeliği’nde gümrük işlemlerinin bitirilmesi tanımına uygun olan seçenek bu olur şeklinde görüşler var. Ama ben bu görüşe katılmıyorum, kimi durumlarda gümrük işlemlerinin bitirilmesi hizmetin tamamlanması anlamına gelmeyebilir. Çünkü malların sahadan çıkış işlemlerinin takip edilmesi, prosedürlerin uygulanması gerekebilir.
3) Bu durumda eşyaların gümrük sahasından çıkış tarihi (eşyanın fiilen sevk edilmesi) esas alınmalıdır görüşündeyim. Kendi “C” tipi antreposu olan ve beyannamesi yeşil hatta işlem gören YYS sahibi firma örneğinde olduğu gibi sahadan çıkış işlemine nezaret etme şeklinde bir hizmet yoksa o zaman beyannamenin kapanışı ile hizmet tamamlanmış olacaktır. Ancak limanlarda olduğu gibi çıkış kontrol fişi (günlük dile kapı kağıdı) alınması, liman işletmesinde çıkış işlemlerinin takibi ve kapıdan çıkışın sağlanması gibi hizmetler veriliyorsa 7 günlük süre eşyanın fiilen çıkışıyla başlamalıdır.
4) İhracat beyannamesinde de tam tersi mantıkla aracın fiilen sahayı terk etmesi veya eşyanın gemiye yüklenmesi dikkate alınabilir. Ama burada da aracın sahadan çıkış işlemlerine veya malın gemiye yüklenişine nezaret edilmiyorsa, o zaman ihracat beyannamesinin muayenesinin tamamlanıp blokesinin kaldırılması dikkate alınmalıdır.
Bunlar benim naçiz görüşlerim…. 🙂 Özelgeyi yorumladım..
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GEÇİCİ İTHAL EDİLEN AMBALAJLARIN BAŞKA FİRMALAR TARAFINDAN YENİDEN İHRACI
- KULLANIM YERİNE GÖRE TARİFE SINIFLANDIRMASI – KAHVE MAKİNASI ÖRNEĞİ
- İHTİRAZİ KAYITLA BEYANIN VERİLMESİ GEREKEN SÜRE
- ÖZET BEYAN – DOĞRUDAN NAKLİYAT
- KARGO YOLUYLA GETİRİLEMEYECEK MALLAR
- GÜMRÜĞE SUNULAN EŞYA – İŞLEM YAPMA SÜRESİ – TASFİYE – CIF %1
- SİTRİK ASİT TURŞUYA, GÜMRÜK CEZASI BİZE TEMAS ETTİ
- VARSAYIMA DAYALI CEZALAR – UMUMHANEDE HASILAT TESPİTİ
- TESPİTİ KİMİN YAPTIĞINA GÖRE KAÇAKÇILIK
- YYS ALIM KARARI VERMEDEN ÖNCE – DÜŞÜNÜN
- İHRAÇ KAYITLI SATIŞ – SÜRE SONU – DAHİLDE İŞLEME
- İMALATÇI FATURASININ İHRACATTAN SONRAKİ TARİHLİ OLMASI
- GÜMRÜKTE FİNANSAL HAMLELER
- KAYIT BELGESİ UYGULAMASINDA ÖNGÖRÜLEMEZLİK ve HUKUKİ BELİRSİZLİK
- ANTREPODA ELLEÇLEME – ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ MALLAR – GÜMRÜK VERGİSİ
- KAYIT BELGESİ – KIYMET FARKI – CEZA
- DAHİLDE İŞLEME- BEYANNAME KAPATMA SÜRESİ – SÜRE KAZANMA
- GÜMRÜK DUVARLARININ YÜKSELMESİ – ANTREPODAN TRANSİT TİCARET
- SONRADAN GTİP DEĞİŞİKLİĞİ – ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ
- MÜFREZ (BÖLÜNMÜŞ) BEYANNAME
- ALDATICI İŞLEMİN TANIMI YAPILMALI – SINIRLARI ÇİZİLMELİ
- YOLCU BERABERİ NUMUNELİK EŞYA
- ELEKTRONİK TEBLİGATI FARKETMEMEK ve GÜMRÜK ALACAĞININ KESİNLEŞMESİ
- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
- KONSİNYE İHRACAT – BEDEL GETİRME SÜRESİ