ANTREPODAKİ EŞYALAR YANARSA
Dr. Arif AYLUÇTARHAN, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Eski Vergi Müfettişi
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
10.08.2021
Bu yazımızda, antrepoda bulunan eşyaların bir yangın sonucunda zayi olmasının gümrük ve vergi mevzuatı karşısındaki durumu ele alınacaktır.
Gümrük Mevzuatı
4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 106. maddesi, antrepo işleticileri ile kullanıcılarının kusur ve hatalarından ileri gelmediği gümrük idaresine kanıtlanan telef, kayıp ve çalınmalar için gümrük vergilerinin aranmayacağını hükmetmektedir.
Gümrük Yönetmeliği’nin “Gümrük idaresine karşı sorumluluk” başlıklı 522. maddesinde de aynı düzenlemeler yer almaktadır.
Kanun ve Yönetmeliğin yukarıda bahsi geçen hükümlerine göre yangın sonucunda zayi olan eşyalardan gümrük vergileri alınmamaktadır. Ancak, eşya gümrüklenmiş kıymeti üzerinden sigorta ettirilmiş ise noksan çıkan eşyanın vergileri sigorta ettirenden veya lehine sigorta ettirilenden alınmaktadır.
Burada, antrepodaki eşya için serbest dolaşıma giriş beyannamesi verilmiş henüz vergileri ödenmemiş ise bu vergilerin aranmayacağı, vergiler ödenmiş ise bu vergileri idarenin geri vermeye yanaşmayacağı düşüncesinde olduğumuzu belirtelim. Ancak mahkemelerin farklı yönde kararlar verdiği vakalar söz konusudur.
Vergi Mevzuatı
Öncelikle bu yangının vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede olması halinde yangın mücbir sebep olarak değerlendirilecektir. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genel olarak etkili bir yangın ise bu yangın için mücbir sebep ilan etmiş olması gerekir. Yahut bu durumun açıkça malum olması ya da tarafınızca ispat veya tevsik edilmesi lazım (itfaiye raporu ile ispat ve tevsik edilebilir).
Bu takdirde vergi ödevleriniz ile ilgili süreler (beyanname, defter belge ibrazı gibi süreler) işlemez üstelik zamanaşımlı süreler de uzar.
Gelir veya Kurumlar vergisi açısından VUK 278. madde gereğince takdir komisyonuna başvurarak zarar gören mallarınızın emsal bedelinin takdir edilmesini sağlamalısınız. Böylelikle eğer malların değeri tamamen yitirilmişse dahi tamamen karşılık ayırılarak giderleştirilebilir. Bu mallar sigortalı ise sigortadan alınan tazminatın malın mevcut değerinden fazla olan kısmı kar ile ilişkilendirilecektir.
Katma Değer Vergisi açısından ise henüz ithalat işlemi gerçekleşmediği için yüklenilen bir vergi olmadığı için yapılacak bir işlem söz konusu değildir. Eğer KDV ödenip mal millileştirilmişse KDV 30/c maddesi gereği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep ilan edilmediği sürece yüklenilen KDV indirim konusu yapılamayacaktır.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI