BEDELSİZ BEYAN EDİLEN İTHALATLAR İÇİN BEDEL ÖDENİRSE
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfetttişi
28.12.2020
İthal edilen eşya için açılan gümrük beyannamesinde ödeme şekli bedelsiz beyan edildiği halde faturanın 320 satıcılar hesabının altında gönderici firmaya ait cari kartlara işlenmesinin sonuçları neler olabilir?
1) Muhasebe birimi yanlışlıkla kayıt yapmamışsa bedelsiz faturanın 320 satıcılar hesabının altında gönderici firmaya ait cari karta işlenmesi, o eşya için bedel ödeneceği anlamına gelir. Cari hesap ilgili tedarikçi ile olan alacak ve borç dengesinin takip edilmesi için kullanılır.
2) Bedelsiz beyan edilen eşya için bedel ödendiği takdirde konu KKDF mevzuatı yönüyle önem arz eder. Eşya ilgili listede yer alıyorsa KKDF doğması söz konusu olabilecektir. Eşya ilgili listede yer almıyorsa ödeme şekli hatası nedeniyle usulsüzlük cezası ile karşılaşılacaktır.
3) 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Tebliği’nin 14/ı maddesine göre dahilde işleme izni alınarak işlem yapılmışsa 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 238. maddesi uyarınca ceza ile karşılaşılması söz konusu olabilecektir.
Bilindiği gibi bedelsiz olarak ithal edilen eşyanın işleme faaliyetine tabi tutulması durumunda dahilde işleme izin belgesi alınmaksızın gümrük idaresinden dahilde işleme izni alınarak rejimden yararlanılabilmektedir.
(Bu konuda 234. maddenin uygulanması gerektiğini iddia edenler de vardır ama bizim düşüncemiz 238. maddenin uygulanması gerektiği yönündedir.)
4) Bedelsiz beyanlar KKDF ödememek için kasten, idareyi aldatma amaçlı yapılıyorsa ve bu durum süreklilik arz ediyorsa 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/2. maddesine muhalefetten suç duyurusunda bulunulabilecektir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GEÇİCİ İTHAL EDİLEN AMBALAJLARIN BAŞKA FİRMALAR TARAFINDAN YENİDEN İHRACI
- KULLANIM YERİNE GÖRE TARİFE SINIFLANDIRMASI – KAHVE MAKİNASI ÖRNEĞİ
- İHTİRAZİ KAYITLA BEYANIN VERİLMESİ GEREKEN SÜRE
- ÖZET BEYAN – DOĞRUDAN NAKLİYAT
- KARGO YOLUYLA GETİRİLEMEYECEK MALLAR
- GÜMRÜĞE SUNULAN EŞYA – İŞLEM YAPMA SÜRESİ – TASFİYE – CIF %1
- SİTRİK ASİT TURŞUYA, GÜMRÜK CEZASI BİZE TEMAS ETTİ
- VARSAYIMA DAYALI CEZALAR – UMUMHANEDE HASILAT TESPİTİ
- TESPİTİ KİMİN YAPTIĞINA GÖRE KAÇAKÇILIK
- YYS ALIM KARARI VERMEDEN ÖNCE – DÜŞÜNÜN
- İHRAÇ KAYITLI SATIŞ – SÜRE SONU – DAHİLDE İŞLEME
- İMALATÇI FATURASININ İHRACATTAN SONRAKİ TARİHLİ OLMASI
- GÜMRÜKTE FİNANSAL HAMLELER
- KAYIT BELGESİ UYGULAMASINDA ÖNGÖRÜLEMEZLİK ve HUKUKİ BELİRSİZLİK
- ANTREPODA ELLEÇLEME – ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ MALLAR – GÜMRÜK VERGİSİ
- KAYIT BELGESİ – KIYMET FARKI – CEZA
- DAHİLDE İŞLEME- BEYANNAME KAPATMA SÜRESİ – SÜRE KAZANMA
- GÜMRÜK DUVARLARININ YÜKSELMESİ – ANTREPODAN TRANSİT TİCARET
- SONRADAN GTİP DEĞİŞİKLİĞİ – ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ
- MÜFREZ (BÖLÜNMÜŞ) BEYANNAME
- ALDATICI İŞLEMİN TANIMI YAPILMALI – SINIRLARI ÇİZİLMELİ
- YOLCU BERABERİ NUMUNELİK EŞYA
- ELEKTRONİK TEBLİGATI FARKETMEMEK ve GÜMRÜK ALACAĞININ KESİNLEŞMESİ
- TİCARETİN KOLAYLAŞTIRILMASI – GÜMRÜK – BAZI ÖNERİLERİM
- KONSİNYE İHRACAT – BEDEL GETİRME SÜRESİ