GEÇİCİ İTHALATI KATİ İTHALATA DÖNÜŞTÜRME
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Daha sonradan ortaya çıkan çeşitli sebepler dolayısıyla geçici ithal edilen eşyanın kati ithalata dönüştürülmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda, 4053 rejim kodundan yeni beyanname açılması suretiyle eşya kati olarak ithal edilebilecektir. 4053 rejim kodundan açılan beyanname kapsamında yapılacak işlemler aşağıdaki şekilde olacaktır.
1) Tam Muafiyet Kapsamında Geçici İthal Edilen Eşyanın Kati İthali
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 134. maddesine göre tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilen eşyanın kati ithalata dönüştürülmesi halinde 4053 rejim kodundan tescil edilen ikinci beyanname tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurları esas alınır.
Bu kapsamda;
– İkinci beyanname (kati ithalata dönüştürme beyannamesi) tarihindeki döviz kuru, vergi oranı ve ödeme şekli esas alınır.
– 2013/6 sayılı Genelgeye göre 4053 rejim kodundan tescil edilen ikinci beyanname tarihinden önce ödeme yapılmışsa KKDF doğmaz.
– Nakit teminat dışında teminat verilmiş ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 207. maddesi mucibince rejime giriş beyannamesi (ilk beyanname) tarihinden itibaren hesaplanmak suretiyle gecikme zammı tahsil edilir.
– İndirimli nakit teminat verilmiş ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 207. maddesi mucibince nakit teminattan geriye kalan kısım için gecikme zammı hesaplanır.
– Rejime giriş beyannamesinde uygulanmayan ticaret politikası önlemleri ve temin edilmesi gereken diğer belgeler/numaralar, yerine getirilmesi gereken şartlar kati ithalata dönüştürme beyannamesinde bulunmalıdır. Örneğin gözetim uygulanmalı, CE, Tareks gibi istenen diğer şart ve izinler sağlanmalıdır.
2) Kısmi Muafiyet Kapsamında Geçici İthal Edilen Eşyanın Kati ithali
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 134. Maddesine göre kısmi muafiyet suretiyle geçici ithal edilen eşyanın kati ithalata dönüştürülmesi halinde rejime giriş tarihindeki (ilk beyanname) vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurları esas alınır.
Bu kapsamda;
– İlk beyanname (rejime giriş beyannamesi) tarihindeki döviz kuru, vergi oranı ve ödeme şekli esas alınır. Bu nedenle, rejime giriş tarihine referans atılmalı, rejime giriş beyannamesindeki verilerden eşyanın miktarına isabet eden kısım aynen kati ithalata dönüştürme beyannamesine aktarılmalıdır.
– Tahsil edilecek olan vergiler, kısmi muafiyet kapsamında daha önceden her ay için tahsil edilen %3’lük vergilerden geriye kalan kısımdır. (Bilindiği gibi kısmi muafiyet kapsamında geçici ithal edilen eşyalardan, toplamda tahakkuk eden vergilerin her ay için %3’ü alınmaktadır.)
– 2013/6 sayılı Genelgeye göre, eşya bedelinin geçici ithalat rejimine ilişkin verilen gümrük beyannamesinin tescil tarihinden önce ödenmesi durumunda KKDF doğmaz. Yani ilk beyannamedeki ödeme şekli peşin ise KKDF doğmayacak, vadeli ise KKDF doğacaktır.
– Nakit teminat dışında teminat verilmiş ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 207. maddesi mucibince rejime giriş beyannamesi tarihinden itibaren hesaplanmak suretiyle gecikme zammı tahsil edilir.
– İndirimli nakit teminat verilmiş ise 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 207. maddesi mucibince nakit teminattan geriye kalan kısım için gecikme zammı hesaplanır.
– Rejime giriş beyannamesinde uygulanmayan ticaret politikası önlemleri ve temin edilmesi gereken diğer belgeler/numaralar, yerine getirilmesi gereken şartlar kati ithalata dönüştürme beyannamesinde bulunmalıdır. Örneğin gözetim uygulanmalı, CE, Tareks gibi istenen diğer şart ve izinler sağlanmalıdır.
One thought on “GEÇİCİ İTHALATI KATİ İTHALATA DÖNÜŞTÜRME”
Add a Comment Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
Sezai bey merhaba,
1-Tam Muafiyet Kapsamında Geçici İthal Edilen Eşyanın Kati İthali
“Nakit teminat dışında teminat verilmiş ise 4458 sayılı kanunun 207. maddesi mucibince rejime giriş beyannamesi (ilk beyanname) tarihinden hesaplanmak suretiyle geçikme zammı tahsil edilir.” görüşünüze katılmıyorum. Geçikme zammı bir borcun yerine getirilmemesi sonucunda ortaya çıkar. Bir şirket geçici ithal ettiği bir malzemeyi geçici ithal rejimi ile ilgili hususlara riayet ettiği takdirde bunu serbest dolaşıma giriş rejimine çevirmek istediği takdirde; geçici ithalat rejimi sonlanmakta ve serbest dolaşıma giriş rejimi ile ilgili gümrük vergisi ödenmesi sonrasında geçikme zammının doğmasına yer olmadığını düşünüyorum. Gümrük Kanunu(GK) 207. maddesindeki “gümrük yükümlülüğü doğması” ifadesi geçici ithalat rejimi ile ilgili rejim kurallarını ihlal eden kişilere atıf yapılmıştır. Şöyle bir senaryo düşünelim; Şirket geçici ithalat ile bir malzeme getirdi, rejim kurallarına uydu ve süresi içinde geçici ithalatı sonlandırmak için malzemeyi antrepoya koydu ve geçici ithalat rejimi sona erdi (GK82). Sonrasında antrepoda bulunan bu malzemeyi serbest dolaşıma almak istediği zaman geçikme zammından söz edilemez. Geçici ithal edilen aynı malzeme ilişkin geçici ithalat ile kati ithalat arasına antrepo rejimi konulduğunda bir geçikme zammından söz edilemez iken geçici ithalattan kati ithalata çevrilmesi sonucunda da rejim ihlali yoksa geçikme zammından söz edilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Geçici ithalat ile ilgili geçikme zammı ile ilgili bu karışıklığın dahilde işleme rejimi ile ithal edilen eşyanın kati ithalata çevrilmesi ile ilgili hususlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Bildiğiniz üzere dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen bir ürün kati ithalata çevrilirse GK 114’e göre DİR rejimine ilişkin tescil tarihindeki vergilendirme unsurları göz önüne alınıyor, yani DİR rejimi ile ilgili tescil tarihindeki kur kullanılıyor ve kati ithalat beyannamesine kadarki süreç için geçikme zammı alınıyor. Buradaki temel amaç kur artışı ile ilgili devletin vergi kaybını geçikme zammı ile bertaraf etmek ama geçici ithalat rejimi kati ithalata çevirilirse kati ithalat beyannamesindeki kur kullanıldığı için burada devletin herhangi bir vergi kaybından söz edilmesi mümkün değildir. Bu konudaki naçizane görüşlerimi bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla