Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
08.04.2021

CD-DVD içerisinde yazılım ithali gümrüğe beyan edilmek zorundadır. Daha önceden YAZILIM İTHALATI (Gümrük, KDV, Tevkifat, Muhasebe) başlıklı bir yazı kaleme almıştım ama yazılım ithalatının vergilendirilmesini tekrar yazmak istiyorum.

Gümrük Vergisi

Yazılım bedeli ile CD-DVD materyal bedeli faturada ayrı ayrı gösterilirse gümrük vergisi materyal bedeli üzerinden alınır. Yazılımdan gümrük vergisi alınmaz.

ÖTV

CD-DVD gibi materyal içerisinde yazılım, kullanım klavuzu gibi veriler geldiğinde ÖTV tahsil edilmez. Materyalin içinde eğlence unsuru (film, müzik, oyun vs) varsa toplam bedel üzerinden ÖTV tahsil edilir.

KKDF

Fatura bedeli KKDF matrahı olduğundan CD-DVD materyal bedeli ile yazılım bedeli üzerinden KKDF tahsil edilecektir.

KDV

Yazılım bedeli ile CD-DVD materyal bedeli toplamı üzerinden KDV tahsil edilir.

Yorumum

Yazılım, oyun, müzik, film, kullanım klavuzu farketmez, bunlar hizmet ithalidir. Hizmet üzerinden gümrükte KKDF, ÖTV tahsilatının doğru olmadığını düşünüyorum. Gümrükte tüm vergiler sadece CD-DVD'nin materyal bedeli üzerinden alınmalıdır. İçeriğindeki verinin KDV'si vergi dairesine ödenmelidir.

Tavsiyem

1) Bu tür verileri internetten indirmek en iyisi. Gümrük beyannamesi vermeye gerek kalmaz. Yani gümrük vergisi, KKDF, ÖTV karşınıza çıkmaz. 2 no.lu KDV ve muhtasarı vergi dairesine verirsiniz.

2) İlla ki, bir taşıyıcı ortamda getirecekseniz flash bellek içerisinde getirin. Flash bellek tarifesinde ÖTV yok, en azından ÖTV ödeme riski ile karşılaşmazsınız.