Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Son Güncelleme : 09.05.2021

Türkiye İstatistik Kurumunun duyurduğu verilere göre 2020 yılında yaklaşık 220 milyar dolar değerinde eşya ithal etmiş bulunmaktayız.

  • Yukarıda bahsi geçen 220 milyar dolar civarındaki ithalatımızda en büyük paya sahip eşyalar nelerdir?
  • Daha çok tüketim maddesi mi, yatırım malzemesi mi yoksa hammadde mi ithal ediyoruz?

Bu soruların cevaplarını Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine dayanılarak hazırlanan ve aşağıda bağlantısı verilen tabloda bulabilirsiniz. Bu tabloda, 2020 yılında 500 milyon dolar üzerinde ithalatını yaptığımız ilk 66 eşyaya ait tarife pozisyonları yer almaktadır. 2020 yılı verilerine göre büyükten küçüğe sıralanmış bu tabloda ayrıca aynı eşyaların 2018 ve 2019 yıllarındaki ithalat rakamları da görülmektedir.

Tabloya ulaşmak buraya tıklayınız

Bu tablo incelendiğinde Türkiye’nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.

Bu durumda, Türkiye’nin en çok tüketim maddesi ithal ettiği ifade edilebilecektir.

Dikkat çeken artış ve azalışlar

2019 yılından 2020 yılına;

– Altın, binek oto, otomatik bilgi işlem makineleri, eşya taşımaya mahsus araçlar, ayçiçeği tohumu, traktörler, buhar kazanları gibi eşyalardaki artışlar,
– Mücevherci eşyası, petrol, turbojetler, demir veya çelikten eşya, sentetik filaminent iplikler ve taşkömürü gibi eşyalardaki düşüşler,

Dikkat çeker mahiyettedir.

EN ÇOK NEYİ İHRAÇ EDİYORUZ?