YYS SAHİBİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
Cihan KÖKTAŞ, YYS Uzmanı, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
28.05.2021
YYS sahibi bir firma olmanın birçok avantajı olduğu gibi, bu avantajları korumak için de uyulması gereken bazı yükümlülükler yer almaktadır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi aksatılmaması gerekir. Unutulmamalıdır ki, YYS belgesini almakla her şey bitmiş olmuyor. YYS sistemi firma içinde yaşayan bir canlı gibidir. Nasıl ki bir bitkinin yaşaması için suyunu veririz, bakımını yaparız. YYS’nin firma için canlı kalabilmesi için takip edilmesi, izlenmesi ve gerektiği yerde müdahale edilmesi gereken hususları yer almaktadır.
YYS sahibi firmanın takip etmesi ve uyması gereken yükümlülükleri aşağıda sıralanmıştır.
1-Sertifika Koşullarının Kaybedilmesi
Sertifika için aranan koşullardan herhangi birinin kaybedilmesine neden olacak bir değişiklik olması ya da kaybedilmesi halinde bu durumun sertifikanın alındığı bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. (En az 100 beyan şartının sağlanamaması, ISO 9001 ya da 27001 belgelerinin kaybedilmesi vb.)
2-Sertifika Yetkilerinin Kaybedilmesi
Sertifika kapsamında kullanılan yetkiler için (A.TR düzenleme ve vize izni, yerinde gümrükleme izni vb.) aranan ek koşullardan herhangi birinin kaybedilmesine neden olacak bir değişiklik olması ya da kaybedilmesi halinde sertifikayı düzenleyen bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
3-Sertifika Alımı Sonrası Yeni Hizmet Alımı
Sertifika alımı için başvuru yaptıktan veya sertifika aldıktan sonra gerçekleşen yeni bir hizmet alımı olması (yeni bir nakliye firması ile çalışılması, yeni bir ithalat eşya deposunun kullanımına başlanması vb.) durumunda sertifikanın alınmasında sağlanan tüm koşullara uygun şekilde işlem yapılması ve gerekiyorsa sertifikayı düzenleyen bölge müdürlüğüne mevzuata uygun olarak bildirim yapılması gerekir.
4-Sertifika Haklarının Başkası Tarafından Kullanıldığının Öğrenilmesi
Aşağıda yer alan işlemlerin başkası tarafından kullanıldığının öğrenilmesi halinde sertifikanın düzenlendiği bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
-Sertifika kapsamı hak ve yükümlülükleri
– Sertifika numarası
– Onaylanmış ihracatçı yetki numarası (A.TR ve EUR, İhracatta Yerinde Gümrükleme)
– İzinli Gönderici Yetki Numarası
– İzinli Alıcı Yetki Numarası
– İthalatta Yerinde Gümrükleme Yetki numarası
– İthalatta Yerinde Gümrükleme ve İzinli Alıcı Yetkisi kapsamında kullanılan özel tipte mühürler
5-Ek Koşulların Sağlanması
Sertifika sahibi, sertifika için aranan koşullar ve/veya sertifika kapsamında kullanılan yetkiler için aranan ek koşulların sağlanmaya devam edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak gümrük idaresi tarafından yapılacak kontroller için gerekli her türlü kolaylığı sağlanması gerekir.
6-Ek.2 – Soru Formunun Düzenlenmesi
Ek.2 – Soru Formu, sertifika sahibi tarafından sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren beş yılda bir kez güncellenerek sertifika sahibinin mevcut durumunu yansıtacak şekilde hazırlanması gerekir.
Hazırlanan Ek-2 Soru Formunu Bakanlık gerekli görmesi halinde, soru formunun beş yıllık periyotlar dışında da güncellenmesini isteyebilir. Bu durumda da güncel Ek. 2 Soru Formu düzenlenerek sunulması gerekir.
7-Ek.2- Soru Formunun Sunulması
Ek-2 Soru Formu, sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki altmış aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar sertifikayı düzenleyen bölge müdürlüğüne gönderilir.
8-YYS Mevzuat Değişikliğine Uyum
Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğine ek koşul konulması ya da Yönetmelikte yer alan mevcut koşulların karşılanması için Bakanlıkça belirlenecek değerlendirme kriterlerinde değişiklik yapılması halinde, sertifika sahiplerine bu koşulları karşılaması için Bakanlıkça verilen altı aylık süre içerisinde sağlanması gerekir. Sertifika sahibi, bu sürenin sonuna kadar ek koşulları sağlayamayacaksa gerekçesiyle birlikte sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
9-Bakanlık Tarafından Tespit Edilen Riskler
Sertifika başvurusunun değerlendirilmesi sırasında yapılan yerinde inceleme kapsamında Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği eki Ek-7’de yer alan inceleme değerlendirme formunda belirlenen kriterlere göre karşılandığı tespit edilen koşullardan bir veya daha fazlasına yönelik olarak Bakanlık tarafından ileride bazı risklerin oluşabileceğinin tespit edilmesi halinde, karşılanan bu koşulların sertifika sahibi tarafından gözden geçirilmesi ve belirlenen risklerin giderilmesine yönelik ek önlemler alınması için Bakanlık tarafından verilen altı aylık süre içinde gerekli önlemlerin alınması gerekir. Eğer bu süre içerisinde gerekli önlemler alınamayacaksa gerekçesiyle birlikte Bakanlığa bildirilmesi gerekir.
10-Firma Yöneticilerine Dava Açılması
Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlardan herhangi biri hakkında Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde belirtilen kanunlar uyarınca başlatılan inceleme ve soruşturma sonucunda cumhuriyet savcılığı tarafından dava açıldığının davalıya tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde durumun sertifika sahibi tarafından sertifikayı düzenlemiş olan bölge müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK