DAHİLDE İŞLEME – GERİ GELEN EŞYADA BİR TARTIŞMA KONUSU
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
30.01.2021
Bu yazımızda dahilde işleme kapsamında ihraç edilen ancak daha sonradan sonra geri gelen eşyadan hatalı bir şekilde tahsil edilen vergiler ele alınmıştır.
MEVCUT DURUM
Dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilen ancak daha sonradan geri gelen eşyanın GK168 muafiyet kodu seçilerek 4210 rejim kodundan beyan edilmesine izin verilmemektedir. Bu durum 2010/55 sayılı Gümrükler Genel Müdürlüğü Genelgesinin 4. maddesinde yer alan düzenlemelerden kaynaklanmaktadır.
Mezkur Genelge incelendiğinde, 2009/116 sayılı Genelgeye yollama yapıldığı, yollama yapılan Genelge çerçevesinde dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilen eşyanın geri getirilmesi halinde belge taahhüt hesabının kapatılıp kapatılmadığına bakılmaksızın vergilerin tahsil edildiği, bunun sonucunda da GK168 muafiyet kodu ile 4210 rejim kodunun beyan edilemediği ve 4010 rejim kodundan beyanname verilmek zorunda kalındığı anlaşılmaktadır. Bu işlem nedeniyle de, özellikle henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerinde hammaddenin zaten teminat altında bulunan vergisinin bir kez daha hesaplanarak tahsil edildiği durumlarla karşılaşılmaktadır.
Ne var ki, 2009/116 sayılı Genelge 05.07.2013 tarihli 2013/22 sayılı Genelge ile yürürlükten kaldırılmış ve dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilen eşyanın geri getirilmesi halinde 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 42 nci maddesi uyarınca işlem yapılmaya başlanmıştır.
VERGİ TAHSİLATI
Geri gelen eşya 4010 rejim kodundan beyan edildiği durumlarda dahilde işleme rejimi kapsamında bulunan eşya için aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
1) Söz konusu eşya tekrar ihraç edildiği takdirde rejim kapsamındaki eşyadan vergi tahsil edilmiş olacaktır.
2) Söz konusu eşyaya isabet eden hammadde süre sonunda kati ithalata çevrildiği takdirde 2 kere vergi alınmış olacaktır.
TAVSİYE
Eşya geri geldiğinde ihracat taahhüdü arttırıldığından vergi tahsil edilmemesi, 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinin 42 nci maddesi çerçevesinde bölge müdürlüğü/izni veren gümrük idaresi değerlendirme yapacağından GK168 muafiyet kodu seçilerek 4210 rejim kodundan beyan edilmesine izin verilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
“DAHİLDE İŞLEME – GERİ GELEN EŞYADA BİR TARTIŞMA KONUSU” hakkındaki 3 yorum
Yorum Ekle Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
Dahilde işleme kapsamında giden (%60 pamuk %40 polyester örme kumaş) eşya geri gelen beyanı yapıldığında kimyahaneye gönderilmiş (%58 pamuk %42 polyester örme kumaş çıkmıştır. Bu durumda yapılması ya da izlenmesi gereken yol konusunda yorumlarınızı-görüşlerinizi rica ederim.
Kemal Bey konu hakkında bilgim yok ancak olayın akıbetini merak ettim. Sizden neler istendi siz neler yaptınız bilgilendirebilir misiniz?
üstat hayırlı sabahalar kati ihraç olan kimyasal eşyamız kurutma eleme topakların çözülmesi için geri gelmiş bakım onarım tam olmadığından kati ithalata dönmüştür giriş rejimi tamir amaçlı olduğundan 5100 olarak sistem tarafından atılmıştır.ihraç olan eşya Türk menşli gelen eşya aynı 3 yıl içinde geri geldi iki kere süre uzatımı alındı ama olmadı kati işleme dönüş oldu fakat Gümrük bize GEÇİKME Zammı uyguladı fikrinize bilginize ihtiyaç duydum tşk başarı sağlık sizinle olsun