DAHİLDE İŞLEME İZNİNDE AYNİYET TESPİTİ KİMİN GÖREVİ?
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Dahilde işleme izni kapsamında yurda geçici ithali yapılan eşyanın, ihraç edilecek işlem görmüş ürünün bünyesinde kullanılıp kullanılmadığının tespiti için dahilde işleme izni kapsamında ithalatın yapıldığı gümrük idaresince, Dahilde İşleme İzni Talep Formunun 10 no.lu “Diğer Hususlar” bölümüne Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2017/17 sayılı Genelgesinde belirtilen kodlardan en az bir tanesi yazılmaktadır.
Bahse konu kodlar ile fotoğraf eklenmesi, ekspertiz raporu aranması, numune alınması, laboratuvar tahlili gibi eşyanın ayniyet tespitine yarayacak yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler ile ithal edilen eşyanın ihraç edilen eşyanın üretiminde kullanılıp kullanılmadığının tespit edilebilmesi amaçlanmaktadır.
Yazılı kural böyle olmakla beraber ihracata konu eşyanın ayniyetinin[1] tespit edilmeden yurtdışı edildiği, sonradan yapılan ayniyet tespit taleplerinin reddedildiği ve bu nedenle de teminatların çözülmediği, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi hükmünce müeyyide uygulandığı durumlar olabilmektedir.
Ancak, bu noktada aşağıdaki konular cevaplanması gereken birer soru olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Ayniyet tespitine ilişkin görev kime aittir? Beyan sahibine mi gümrük idaresine mi?
- Teminatın çözülmemesi ve müeyyide uygulanması doğru mudur?
Bahse konu soruların cevapları Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2017/17 sayılı Genelgesinde yer alan ifadelerin yorumlanması suretiyle bulunabilecektir. Genelgeye göre ihracat gümrük idaresi tarafından Dahilde İşleme İzin Talep Formunun 10 no.lu hanesindeki meşruhatın kontrol edilmesi, bu meşruhata göre idarece memur görevlendirilmesi, teknik inceleme yaptırılması, ekspertiz raporu hazırlanması, laboratuvar tahlili vb. işlemlerin tekemmül ettirilerek ayniyet tespitini müteakiben eşyanın ihracına izin verilmesi gerekmektedir.
Bu ifadelerden, ayniyet tespitinin idarenin görevi olduğu, bunun sonucunda da, idarenin görevini yapmadığı durumlarda beyan sahibine müeyyide uygulanmasının hukuka uygun olmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Öte yandan, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 05.01.2015 tarihli 4995937 sayılı yazısında, firmaların ayniyet tespiti için her aşamada gümrük idarelerine başvurmaları mümkün olduğundan sonradan ayniyet tespiti yapılamayacağı ifade edilmektedir. Mezkur yazıdaki bu ifadenin beyan sahibinin ödevi şeklinde yorumlandığı ve müeyyide uygulandığı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Ancak, söz konusu yazıdaki ifadede “mümkün olduğundan” ifadesinin geçtiği, “gerekmektedir” şeklinde beyan sahibine ödev yükleyici herhangi bir kelimenin geçmediği düşüncesinde olduğumuzu belirtmek isteriz.
[1] Kimi yazılı kaynaklarda “ayniyat” kelimesi ile “ayniyet” kelimesi birbiri yerine kullanılabilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre “ayniyet” kelimesi özdeşlik, aynılık anlamına gelirken “ayniyat” kelimesi ise malla, eşya ile ilgili olan demektir. Bu durumda yazımız içerisinde ayniyet kelimesini kullanmanın daha doğru olacağı değerlendirilmiştir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ