
DAHİLDE İŞLEME – KATİ İTHALATA DÖNÜŞTÜRME
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
21.05.2019
Bu yazımızın konusunu dahilde işleme rejimi şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde ithal edilen eşyanın serbest dolaşıma sokulmak istenilmesi halinde uygulanacak işlemler oluşturmaktadır.
Kati İthalata Dönüştürmenin Sonucu
– 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nin 38/7. maddesine göre kati ithalata dönüştürülen eşyanın ihracı aranmayacak, dahilde işleme ihracat taahhütlerinden çıkartılacaktır.
Beyannamede Rejim Kodu
– Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2009/37 sayılı Genelgesine göre dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın belge/izin süresi içerisinde serbest dolaşıma girişi için 4051 rejim kodu seçilerek serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edilmesi gerekmektedir.
Ticaret Politikası Önlemleri
– Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2009/37 sayılı Genelgesine göre tescil edilen yeni beyannamede ticaret politikası önlemleri uygulanacaktır. Örneğin, kati ithalat beyannamesinde eşyanın kıymetinin gözetim fiyatına çıkartılması yahut gözetim belgesi ibrazı gerekmektedir.
Ön İzinler – Aranan Belgeler- Numaralar
– Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2009/37 sayılı Genelgesine göre tescil edilen yeni beyannamede eşyanın ithali için ibrazı zorunlu belgeler temin edilmek zorundadır. Örneğin dahilde işleme rejimine giriş esnasında beyan edilmeyen TAREKS referans numarasının kati ithalata dönüştürme esnasında beyan edilmesi gerekmektedir.
Vergi Hesaplaması
– Vergiler 4458 sayılı Gümrük Kanunun 114. maddesine göre hesaplanacaktır. Bunun için dahilde işleme rejimine giriş beyannamesindeki vergilendirme unsurlarının (döviz kuru, vergi oranları, vergi türleri, kıymet, miktar, menşe vs.) kati ithalata dönüştürme beyannamesine aynen aktarılması gerekmektedir.
Örneğin, dahilde işleme rejimine giriş beyannamesi tarihinde USD kuru 6,2 TL iken kati ithalata dönüştüren beyanname tarihinde kur 5,7 TL seviyesine düşse bile 6,2 TL’nin esas alınması gerekmektedir. Keza, dahilde işleme rejimine giriş beyannamesi tarihinde eşya %6,7 ÖTV’ye tabi iken kati ithalata dönüştüren beyanname tarihinde ÖTV oranı sıfırlanmış bile olsa, %6,7 oranında ÖTV’nin hesaplanması gerekmektedir.
İşlem Görmüş Ürün Olması Hali
– Şayet kati ithalata dönüştürme esnasında eşya işlem görmüş ürün şeklinde ise gümrük vergilerinin Kanunun 114. maddesine hesaplandığı durumlarda, Gümrük Yönetmeliği’nin 358. maddesine hükmünce beyannamenin 15, 16, 34, 41 ve 42. kutuları işlem görmüş ürünlerin imalinde kullanılan ithal eşya (hammadde) için doldurulur.
Gecikme Zammı
– Nakit teminat dışında teminat verilmiş olması halinde 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 207/b maddesi uyarınca, dahilde işleme rejimine giriş beyannamesi tarihinden başlayacak şekilde gecikme zammı tahsil edilecektir.
KKDF
– Dahilde işleme rejimine giriş beyannamesinde beyan edilen ödeme şekli KKDF tahsil edilip edilmeyeceğine yön verecektir. KKDF’ye tabi bir ödeme şekli, dahilde işleme rejimine giriş beyannamesinde beyan edilmiş ise 4458 sayılı Gümrük Kanunun 114. maddesine göre kati ithalata dönüştüren serbest dolaşıma giriş beyannamesinde KKDF tahsil edilecektir. Açıktır ki, ithal edilen eşyanın GTİP olarak da KKDF’ya tabi ürünler arasında olması gerekmektedir.
Damga Vergisi
– Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 27.11.2013 tarihli 06949 sayılı yazısında geçen ifadelerden damga vergisinin kati ithalata dönüştürme beyannamesinin tescil tarihinde yürürlükte olan tutarlar üzerinden hesaplanacağı anlaşılmaktadır.
Tarife Kotası – Tarife Tavanı Uygulamaları
– 4458 sayılı Gümrük Kanunun 114/2. maddesine göre ithal eşyası, dahilde işleme rejimine ilişkin beyannamenin tescil tarihinde, tarife kotaları ve tarife tavanları çerçevesinde tercihli tarife uygulamasından yararlanabilir durumda ise söz konusu eşyanın bu tercihli tarifeden yararlanabilmesi, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği tarihte de mevcut tercihli tarifenin yürürlükte olmasına bağlıdır.
Örneğin, dahilde işleme rejimi beyannamesinin tescil tarihinde tarife kotası (kontenjanı) uygulaması nedeniyle ek mali yükümlülüğe tabi olmayan 3907.61.00.00.00 tarifesindeki polietilen tereftalatların, kati ithalata dönüştürülmesi esnasında bu imkandan yararlanabilmesi için tarife kotası (kontenjanı) uygulamasının kati ithalata dönüştürme esnasında da yürürlükte olması gerekmektedir.
Tercihli Tarife Belgelerinin Kullanımı
– Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2015/07 sayılı Genelgesinde yer alan ifadelerden Form A, A.TR Dolaşım Belgesi, EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgesi, Fatura Beyanı, EUR.MED fatura beyanı, Tedarikçi beyanı, Menşe beyanı gibi vergi muafiyeti veya indirimi sağlayan belgelerin dahilde işleme rejimine giriş beyannamesinde ibraz edilmesi halinde eşyanın kati ithalata dönüştürülmesi esnasında da kullanılmasının mümkün olduğu sonucu çıkarılabilir.
Nitekim bizim düşüncemiz de 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 114/1. maddesine göre işlem yapıldığı için dahilde işleme rejimine giriş beyannamesindeki vergilendirme unsurlarının (döviz kuru, vergi oranları, vergi türleri, kıymet, miktar, menşe vs) kati ithalata dönüştürme beyannamesine aynen aktarılması gerektiği, buna göre, yukarıda sayılan belgelerin kati ithalata dönüştürme esnasında da kullanılabileceği yönündedir.
Bu noktada, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 114/2. maddesinde yer alan “dahilde işleme rejimine ilişkin beyannamenin tescil tarihinde, tarife kotaları ve tarife tavanları çerçevesinde tercihli tarife uygulamasından yararlanabilir durumda ise söz konusu eşyanın bu tercihli tarifeden yararlanabilmesi, serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edildiği tarihte de mevcut tercihli tarifenin yürürlükte olmasına bağlıdır” şeklindeki hüküm karşı tez olarak ileri sürülebilir. Ancak burada da konunun tarife kotası ve tarife tavanı ile sınırlandırıldığının gözlerden kaçmaması gerektiği düşüncesindeyiz.
“DAHİLDE İŞLEME – KATİ İTHALATA DÖNÜŞTÜRME” hakkındaki 9 yorum
Yorum Ekle Cevabı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- MENŞE İSPAT VE DOLAŞIM BELGELERİNİN SONRADAN KONTROLÜ VE TEMİNAT
- TAKLİT ÜRÜN İTHALİNE KARŞI GÜMRÜĞE BAŞVURU
- DAHİLDE İŞLEME – EŞDEĞER EŞYA KULLANIMI YASAĞI ve STOK BAKİYESİ
- DAHİLDE İŞLEME – ÇEVRE KATKI PAYI
- ÖZEL SEKTÖRDE 7 YILLIK TECRÜBEM
- GÜMRÜĞE SUNULAN EŞYADA ATR DOLAŞIM BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
- V SAYILI LİSTE UYGULAMASINDA EMSAL RAPOR KULLANIMI
- EŞYANIN ANTREPODA TAHLİLE GÖNDERİLMESİ
- MEDOS vs YYS
- GÜMRÜK İDARESİNİN YAPTIĞI KDV EK TAHAKKUKUNUN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILAMAMASI
- STOKTAKİ MAL – EŞDEĞER EŞYA – DAHİLDE İŞLEME
- İHRACAT BEYANNAMESİNİ KAPATMA SÜRESİ
- İHRACAT BEDELİNİN %40’INI BOZDURMA TARİHİ
- YYS SAHİBİ FİRMALAR YYS SAHİBİ TAŞIMA ŞİRKETLERİ İLE Mİ ÇALIŞMAK ZORUNDA?
- İLK KEZ İHRACAT YAPACAKLAR İÇİN GÜMRÜK REHBERİ
- İHRACATTA HASILATIN ELDE EDİLME ZAMANI – TFRS 15 – INCOTERMS 2020 – VERGİ USÜL KANUNU
- İZİNLİ ALICI YETKİSİ
- SİSTEMİN HESAPLADIĞI VERGİLERİ SİLMEK
- TÜRKİYE’YE UĞRAMAYAN TRANSİT TİCARETLERDE MENŞE ŞAHADETNAMESİ
- İHRACAT BEDELİNDE DEĞİŞİKLİK ve KAMBİYO TAKİBİ
- TESLİM ŞEKİLLERİNİ KENDİ İNSİYATİFİNİZE ALIN
- LOJİSTİK – DEPREM – SAVAŞ
- DEPREM ve HÜZÜN
- NUMUNE İTHALATI ve ÖTV I SAYILI LİSTE
- VERGİLENDİRMEDE YASALLIK ve BELİRLİLİK İLKESİ – KKDF
merhaba üstadım bir sorum olacak gecikme zammı hesabına yönelik.
söz konusu hesapta gecikme zammı ilk rejim beyanındaki vergiler üzerinden mi? yoksa kati ithalat beyannamesinde yer alan vergiler üzerinden mi hesaplanır.
merhaba. ilk rejime giriş beyannamesi olmalı
Merhabalar Sezai Bey, sorum aslında belki bu konu başlığı için çok uygun değil ancak mazur görmenizi rica ederim.
Modifikasyon amacıyla dahilde işleme izni kapsamında ithal ettiğimiz eşyayı modifikasyon işlemleri tamamlandıktan geçici olarak ithal etmek istiyoruz. % 75 ihracat şartı ile tam muafiyet kapsamında geçici ithalat planlanıyoruz. Bu aşamada 7151 rejim ile antrepoya alıp akabinde geçici ithalat başvurusu yaparız diye düşündük ancak “Antrepoya eşya koymak ihracat mıdır?” başlıklı yazınızdan bunun mümkün olamayacağını yorumladım. İhracat yapmadan böyle bir işlem yapmamız mümkün değil midir dersiniz?
Merhaba 5351 rejim kodu var. Oradan yürünebilir diye düşünüyorum. Ama önceden idareye şifahen veya yazılı olarak görüş sorulması iyi olur. 5351 rejimi pek de kullanılmayan bir rejim ve ilk bakışta “böyle olmaz” yorumları gelebilir
40 00 rejim kodu ile ithal edilen eşya ile 51 00 rejim kodu ile ithal edilen eşyanın her ikisi de dahilde işleme rejimi kapsamında mı ithal edilmiş sayılır? arasında bir fark var mı? teşekkürler?
Merhaba, sayılmaz. Dahilde işleme rejimi kapsamında olursa 5100 veya 5171 rejim kodlarından beyanname açılmalı. 4000 rejim kodu eşyanın serbest dolaşıma girdiğini (kati ithalat) gösterir. Yani ithalatçının serbest kullanımına geçer
Merhaba
Dahilde işlem rejiminde katiye çevirme işlemi yaparken üründe kkdf muafiyeti var ise ödeme şeklini bedelsiz girmenin bir mahsuru olabilirmi. Diger sorumda vergilendirme işlemi için kur tarihini ilk beyannamenin tescil tarihini esas alacağım ama şuan döviz kuru daha yüksek bundan dolayı gümrükte sıkıntı olabilirmi? Genelde hangi kur yüksek ise onu esas alıyor firmalar ama ben referans tarihini esas alsamda sorun olmaz diye düşünüyorum.Yardımcı olursanız sevinirimm
Referans tarihi alınmalı. Bedel ödenmiş veya bedel ödenecekse doğrusunu girmek lazım
Sezai Bey Merhaba
5100 rejim ile ithalatı yapılan 3926.90.97.90.18 gti. pozisyonunda ki eşya için menşei belgesi olmadan ithalatı yapılan eşyaların 4051 ile rejim ile katiye çevirme işlemi için gönderici ülkeden (ÇİN) menşei belgesi yeni tarihli ve sadece katiye çevirilecek eşya için gelse EMY vergisi ödemeden katiye çevirebilir miyiz ? Yoksa 5100 rejimli beyanname de menşei beyanı olmadığı için kullanamaz mıyım ?
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.