DAHİLDE İŞLEMEDE GTİP HATASI
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
01.08.2022
Yazımızın konusunu dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen eşyaların GTİP’lerinde yapılan hatalar oluşturmaktadır.
GÜMRÜK SAHASINDA MUAYENE ESNASINDA İTHALAT GTİP’İNİN YANLIŞ OLDUĞUNUN ANLAŞILMASI
Dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın beyan edilen GTİP’inin hatalı olduğu eşyanın muayenesi esnasında anlaşılırsa, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 26.10.2021 tarihli 68556099 sayılı yazısına göre hareket edilmektedir.
Yazıya göre;
1) Dahilde işleme rejimi kapsamında tescil edilen bir ithalat beyannamesinde bir GTİP farklılığı tespit edildiğinde 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/2. maddesi kapsamında vergi farkının yarısı tutarında idari para cezası alınmaktadır.
2) Yeni tespit edilen GTİP’in belgede/izinde kayıtlı olması veya revize yoluyla belge/izne eklenmesi halinde beyannamede düzeltme yapılmakta, vergi farkı teminata bağlanmaktadır.
3) Yeni tespit edilen GTİP’in belgede/izinde kayıtlı olmaması ve söz konusu yeni GTİP’e ilişkin belgede/izinde revize yapılmaması halinde, söz konusu eşyanın başka bir gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulması gerekmektedir.
SONRADAN KONTROLLERDE İTHALAT GTİP’İNİN YANLIŞ OLDUĞUNUN ANLAŞILMASI
Dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın beyan edilen GTİP’inin hatalı olduğu sonradan kontrollerde anlaşılırsa rejimin hala açık olup olmamasına göre yapılması gereken işlem değişecektir.
Rejim Hala Açıksa;
Rejimin hala açık olduğu durumlarda, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2010/17 sayılı Genelgesi ve rejimin temel ilkelerinden çıkarılan mantık çerçevesinde aşağıdaki şekilde hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
1) Dahilde işleme rejimi kapsamında tescil edilen bir ithalat beyannamesinde bir GTİP farklılığı tespit edildiğinde 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/2. maddesi kapsamında vergi farkının yarısı tutarında idari para cezası alınmalıdır.
2) Yeni tespit edilen GTİP’in belgede/izinde kayıtlı olması veya revize yoluyla belge/izne eklenmesi halinde beyannamede düzeltme yapılmalı, vergi farkı teminata bağlanmalıdır.
3) Yeni tespit edilen GTİP’in belgede/izinde kayıtlı olmaması ve söz konusu yeni GTİP’e ilişkin belgede/izinde revize yapılmaması halinde vergi farkı tahsil edilerek 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi kapsamında müeyyide uygulanmalıdır.
Rejimin Kapatılmış Olduğu Durumlar;
Rejimin kapalı olduğu durumlarda, rejimin temel ilkelerinden çıkarılan mantık çerçevesinde aşağıdaki şekilde hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz.
1) Yeni GTİP belgede kayıtlı ise ve GTİP bazında fazla ithalat sonucu doğmuyorsa Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2010/17 sayılı Genelgesi uygulanmalıdır. Bu kapsamında herhangi bir ilave teminat alınmadan 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/2 maddesi kapsamında vergi farkının yarısı kadar para cezası uygulanmalıdır.
2) Yeni GTİP belgede kayıtlı ise ve GTİP bazında fazla ithalat sonucu doğuyorsa 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Tebliği’nin 42/1-c maddesi uyarınca vergi tahsil edilmeli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi kapsamında müeyyide uygulanmalıdır.
3) Yeni GTİP belgede kayıtlı değil ise vergi tahsil edilmeli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238. maddesi kapsamında müeyyide uygulanmalıdır.
“DAHİLDE İŞLEMEDE GTİP HATASI” hakkındaki 3 yorum
Yorum Ekle Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Merhaba, G.K. 234/2. madde kapsamında bahsi geçen vergi farkı hesaplanırken indirimli teminat hakkı varsa ceza da bu indirimli tutar üzerinden mi hesaplanır?
Merhaba. Kanun’un bahsi geçen maddesinde öyle bir ayrım yok.
Merhaba
Çin’den makine aldık. Çatı trablez saç bükme makinası. Çinliler 845522 kodu verdiler. Gümrük musavirimiz de aynı kodu beyan etti. Gümrük kontrolunden sonra makine sorunsuz geçti. Aldık. 1 ay sonra 2. Makine geldi. Rollform yine aynı ozelliklere sahip ama ekstra delik deliyor.
Bizim verdiğimiz beyannamede gtip kodu 845522 gümrük memuru ise gtip kodunun 846222 olduğunu tespit etti bununla ilgi ne gibi bir yol izlene biliriz. Şimdi kod değişti 846222 olunca CE ve TSE gibi ekstra şeyler çıkarttılar ve Makine üzerinde yapışık plaka istediler. Çin öyle birşey yapıştırma mis makineye. Nasıl bir yol izlemeliyiz. Makineyi elimizden alıp makine bedelinin 3 kati cezalardan bahsediyorlar.