DAHİLDE İŞLEMEDE YAN SANAYİCİ KULLANIMI
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
04.06.2021
Tanım
2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejim Tebliği’nin 3. maddesine göre yan sanayici; dahilde işleme izin belgesinde/dahilde işleme izninde taahhüt edilen ihraç ürününün tamamını ya da bir kısmını üreten, belgede/izinde kayıtlı ancak belge/izin sahibi olmayan firmayı ifade etmektedir.
Yan Sanayiciye Üretim Yaptırma İmkânı
Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi kişilerin, taahhüt edilen ürünün üretim aşamalarının tamamını kendi işletmelerinde yapamadıkları durumlar olabilecektir. Bu gibi durumlara yönelik olarak 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejim Tebliği’nin 17. maddesi düzenleme getirmiştir.
Tebliğin bahsi geçen maddesi, dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni sahibi imalatçı-ihracatçıların, belge/izin ihraç taahhüdündeki işlem görmüş ürünün üretiminin bir kısmını veya bir aşamasını, yan sanayiciye yaptırabilmelerine imkân tanımıştır. Buradaki ifadeden, ihraç edilecek işlem görmüş ürünün tamamının yan sanayiciye ürettirme imkânının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Ancak yan sanayicinin yukarıdaki tanımında ihraç ürünün tamamının yan sanayiciye ürettirilebileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, ortada bir çelişki var gibi görünse de izni/izin belgesini veren makamın bu konuda takdir yetkisinin olduğunu belirtmekte yarar görüyoruz.
Yan Sanayici Kullanımında Başvuru Esnasında Gereken Belgeler
Dahilde İşleme İzni Başvurusunda Gereken Belgeler
2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejim Tebliği’nin “Dahilde İşleme İzni Almak İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler” başlıklı 1 no.lu ekine göre; yan sanayici kullanılması halinde (İmalatçı-ihracatçı, İhracatçı, Dış Ticaret Sermaye Şirketi ve Sektörel Dış Ticaret Şirketi için) aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
a) Yan sanayici firmaya ait Kapasite Raporu (Ticaret ve/veya sanayi odalarınca tasdikli)
b) Yan sanayici firmaya ait İmza Sirküleri (Noter tasdikli)
c) Yan sanayici ile yapılan protokol (Taraflarca imzalanmış)
Dahilde İşleme İzin Belgesi Başvurusunda Gereken Belgeler
Dahilde işleme izin belgesi almak için başvuru esnasında ibraz edilmesi gereken belgelere ulaşmak için buraya tıklayınız
İhracat Esnasında Beyan
2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejim Tebliği’nin 31. maddesine göre, belge/izin kapsamındaki ihracata ilişkin gümrük beyannamesi üzerinde;
– İhracatçı, dış ticaret sermaye şirketi ve sektörel dış ticaret şirketi adına düzenlenen belge/izin üzerinde kayıtlı bulunan yan sanayici unvanının,
– İmalatçı-ihracatçı adına düzenlenen belge/izin üzerinde yan sanayici kaydının bulunması ve ihraç konusu eşyanın tamamının veya bir kısmının ya da üretiminin bir alt aşamasının yan sanayicinin üretimi ile gerçekleşmesi durumunda, bu yan sanayici unvanının,
Yazılması gerekir.
Yan Sanayici ile Rejim Hak Sahibi Arasında Mal Sevki ve Belge Düzeni
173 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, mükelleflerin, işlem yaptırmak üzere yan sanayiciye hammadde veya yarı mamul gönderilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerektiğini, düzenlenecek olan sevk irsaliyelerine yapılacak işin türünün (mesela: “boyatılmak, tamir ettirilmek, parça değiştirmek üzere” şeklinde bir ibare) yazılması gerektiğini ifade etmiştir.
Bu bağlamda dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen eşyanın işlenmek üzere yan sanayiciye gönderilmesi esnasında sevk irsaliyesi düzenlenmesi yeterli görünmektedir
KDV Tevkifatı
3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.
Vergi alacağını güvence altına almak amacıyla düzenlenen bu madde sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar için öngörülmüş değildir. Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de verginin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilmektedir.
Maddede belirtilen işlemlere taraf olanlar, kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlardır. Bunlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu olacaklardır.
KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Maliye Bakanlığınca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığınca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Bu bağlamda, KDV Uygulama Genel Tebliği’nin Tebliğinin 2.1.3. Kısmi Tevkifat Uygulaması başlığının altında yer alan hizmetler kısmi tevkifat uygulaması kapsamındadır.
Örneğin, fason tekstil ve konfeksiyon işleri, fason çanta ve ayakkabı dikim işleri (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.
“DAHİLDE İŞLEMEDE YAN SANAYİCİ KULLANIMI” hakkındaki 3 yorum
Yorum Ekle Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- DAHİLDE İŞLEME ve MAHRECE İADE
- YATIRIM TEŞVİK – DAHİLDE İŞLEME – İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİM
- MESLEK ERBABINA SORU
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
Merhaba Sezai Bey;
Biz ayçiçek yağı üreten bir firmayız.Bir müşterimiz(ithalat-ihracat firması) dışarıdan yağlık ayçiçeği ithal edip bize işlettirip yağını ihraç etmek istiyor.
Bizim kapasite raporumuzu kullanıp dahilde işleme belgesi alıp bizi yan sanayici olarak kaydettirip ithalatı ve ihracatı yapabilirler mi?
Yoksa dahilde işleme belgesini biz alıp onları sistemde temsilci ithalatçı-aracı ihtacatçı olarak kaydettirececeğiz?Ama mal onların malı.Belgeyi neden biz alalım ki?İşin kötü tarafı ankarada müsteşarlıktakiler de böyle tarif ediyor.
Bakanlık personelinin neden öyle dediğini bilmiyorum. Detayı olabilir. Genel kural olarak müşterinizin belgesinde yan sanayici olarak görünebilirsiniz.
merhaba,
Yakın zamanda ihracatçı olarak balıkçı gemisi ihracatı yaptık. Dahilde İşleme Belgesine yan sanayici olarak kayıt yaptırdığımız firma bize İhraç kayıtlı fatura kesti fakat şimdi KDV yi alamadığını söylüyor. Konu ile ilgili nasıl hareket etmeliyiz.