DEMURAJ ÖDEMELERİ İÇİN 2 NOLU KDV BEYANNAMESİ VERMEYE GEREK YOKTUR
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
14.01.2021
2 no.lu KDV beyanları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9. maddesi (sorumlu sıfatıyla) çerçevesinde verilmektedir. Maliye Bakanlığı mükellefi takip edemeyeceği, bulamayacağı durumlarda bu mükellefe ödeme yapan kişileri sorumlu tayin ederek amme alacağını güvence altına almaktadır.
Buradaki amaç, mükellefe ödeme yapan kişinin sorumlu tayin edilmesi ve ödeme esnasında KDV’nin mükellefe ödenmeyerek (tevkif edilerek-stopaja tabi tutularak) sorumlu tarafından vergi dairesine yatırılmasını sağlamaktır.
Örneğin, yurtdışına royalti ödemesi yapıldığı durumlarda; KDV mükellefi royalti ödemesi yapılan yurtdışında yerleşik kişi, sorumlu da ödemeyi yapan Türkiye’de yerleşik kişidir. Maliye Bakanlığı yurtdışındaki kişiyi bulamayacağı için, sorumlu sıfatıyla KDV beyanı sistemini (2 no.lu KDV beyannamesi) ihdas ederek Türkiye’de ödeme yapan kişiyi sorumlu tayin etmiş ve royalti bedeline isabet eden KDV’nin yurtdışına ödenmeden tevkif edilerek sorumlu sıfatıyla vergi dairesine yatırılmasını hedeflemiştir.
Yukarıda yer alan açıklamalarda görüldüğü gibi burada iki ayrı kavram bulunmaktadır.
1) Mükellef
2) Sorumlu
Sorumlu, mükellefin vergisini vergi dairesine ödemekle yükümlü kişidir. Ancak; sorumlunun bu vergiyi tevkif ederek vergi dairesine ödemesi için mükellefin vergi ödeme yükümlülüğünün bulunması, yani vergiye konu hizmetin istisna edilmemiş olması gerekir. Buna göre, mükellefin verdiği hizmet KDV’den istisna ise sorumlu sıfatıyla KDV ödenmesine de gerek bulunmamaktadır.
Yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren taşıma işleri 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesi hükmünce KDV’den istisnadır. Maliye Bakanlığı‘nın B.07.0.GEL.0.55/5514-399/24977 sayılı 03/06/2004 tarihli özelgesinde de; “Konteyner Demurajı“ olarak adlandırılan ödemenin taşımacılık istisnası kapsamına giren işlemlerden olduğu belirtilmiştir.
Buna göre;
– Demuraj faturasını kesen şirket verginin mükellefi olmasına karşılık demuraj hizmeti uluslararası taşımacılık istisnası kapsamındadır. Bu nedenle de demuraj bedelini ödeyen kişinin sorumlu sıfatıyla KDV beyanı (2 no.lu KDV beyannamesi) vermesine gerek bulunmamaktadır.
– Keza, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve buna bağlı ikincil düzenlemelerde; demuraj ödemeleri için sorumlu sıfatıyla KDV beyanı (2 no.lu KDV beyannamesi) verilmemişse ithalatta KDV matrahına dahil edilmesi gerektiğine dair alternatifli tahsilat yöntemini öngören herhangi bir düzenleme de bulunmamaktadır.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ