DOKUMANTASYON BEDELLERİ – GÜMRÜK KIYMETİ
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Uğur VURAN, Gümrük Müşavir Yardımcısı
15.07.2019
Son dönemde en çok tartışılan konularından birisi menşe ispat belgeleridir. Bu belgelerin hangi hallerde sunulacağı tartışıladursun bu yazımızın konusunu ihracatçı firmalar tarafından Türkiye’de yerleşik ithalatçı firmalara fatura edilen (100 EURO, 200 EURO gibi) tercihli veya tercihsiz menşe ispat belgelerinin bedellerinin gümrük kıymetine dahil edilip edilmeyeceği oluşturmaktadır.
Konuyla ilgili olarak E-Devlet üzerinden sorduğumuz soruya Gümrükler Genel Müdürlüğü 85593407-165.99 sayılı 10.12.2018 tarihli yazısında aşağıdaki şekilde cevap vermiştir.
“Bilindiği üzere, Gümrük Kanunu'nun 24/1, maddesi, “İthal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedelidir. Satış bedeli, Türkiye'ye ihraç amacıyla yapılan satışta 27 ve 28 inci maddelere göre gerekli düzeltmelerin de yapıldığı, fiilen ödenen veya ödenecek fiyattır.” hükmünü amirdir.
Öte yandan, anılan Kanunun 24/3. maddesinde ise, “Fiilen ödenen veya ödenecek fiyat, ithal eşyası için alıcının, satıcıya veya satıcı yararına yaptığı veya yapması gereken ödemelerin toplamıdır. Bu fiyat, ithal eşyasının satış koşulu olarak, alıcının satıcıya veya satıcının bir yükümlülüğünü karşılamak üzere üçüncü bir kişiye yaptığı veya yapacağı tüm ödemeleri kapsar…” denilmektedir.
Bu itibarla, dilekçenizde bahsi geçen dökümantasyon bedellerinin, ithal eşyasının satış koşulu olarak satıcıya veya satıcının bir yükümlülüğünü karşılamak üzere üçüncü bir kişiye yapılan bir ödeme olması durumunda, gümrük kıymetine dahil edilmesi mümkün bulunmaktadır.”
Yorum 1: Buradaki önemli nokta dökümantasyon bedellerinin ithal eşyasının satış koşulu olması halinde gümrük kıymetine dahil olacağıdır. Bu çerçevede, satış sözleşmesinde bu tür hükümlerin bulunması ve sözleşmede eşyayı satın almak için bu tür ödemelerin yapılmasının şart koşulması halinde dökümantasyon bedellerinin gümrük kıymetine dahil edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Yorum 2: Dış ticaret erbabı her alım satım işleminde sözleşme imzalamayabilir. Böyle bir zorunluluk da yok. Sözleşmenin olmadığı durumlarda dökümantasyon bedellerinin satış koşulu gereği ödenip ödenmediğinin ispatında güçlük çekilecektir. Böyle durumlarda dökümantasyon bedellerinin gümrük kıymetine dahil edilmemesi gerektiği görüşündeyiz. Zira, dökümantasyon bedellerinin gümrük kıymetine girmesi gerektiğine dair 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 27. maddesinde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu açıklama muvacehesinde, mezkur bedellerin gümrük kıymetine dahil edilmemesi genel ilke olmalı, satış koşulu olarak ödendiğine ilişkin yeterli delil bulunduğunda (idare tarafından ispat edilmesi halinde) gümrük kıymetine dahil edilmelidir. “D” grubu teslimlerdeki sigorta beyanında olduğu gibi yapılan beyan hilafına deliller elde edilmeden ve ispat yükümlülüğü yerine getirilmeden idari işlem tesis edilmesinin yerinde olmayacağı mütalaasındayız.
Yorum 3: Yurtdışından belge temin etme hizmeti alındığı, bu nedenle dokumantasyon bedellerinin 2 no.lu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN DEĞİŞTİRİLMESİ