EKSİK BELGE İLE BEYAN YETKİSİNİN ASKIYA ALINMASI (YYS)
Cihan KÖKTAŞ, YYS Uzmanı, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
19.11.2020
Bu yazımızda YYS sahibi firmaların eksik belge ile beyanda bulunma yetkisinin askıya alınması ele alınacaktır.
Eksik belge ile beyanda bulunma yetkisi kullanılarak beyan edilen gümrük beyannamesinin, beyanname tescil tarihinden itibaren bir ay içinde eksik beyanda bulunulan belge veya belgelerin tamamlanması gerekir.
Eksik belge ile beyanda bulunulan beyanname muayene hattı yeşil hat dışında bir beyanname ise,
Gümrük müdürlüğüne doğrudan Ek.9 Eksik Belge Tamamlama Formu ile doğrudan gümrük idaresine eksik belge veya belgeler beyanname tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içinde sunulur.
Eksik belge veya belgeler süresi içinde sunulmaması durumunda eksik belge veya belgeler tamamlanıncaya kadar eksik belge ile beyan yetkisi askıya alınır.
Beyanname muayene hattı yeşil hat bir beyanname ise,
Eksik beyanda bulunulan belge veya belgelerin tamamlandığı beyanname tescil tarihinden itibaren en geç bir ay içinde Ek.9 Eksik Belge Tamamlama Formu ile elektronik ortamda gümrük müdürlüğüne bildirimi yapılır. Form elektronik ortama aktarılana kadar bildirim kağıt ortamında yapılır.
Eksik belge veya belgeler süresi içinde sunulmaması durumunda eksik belge veya belgeler tamamlanıncaya kadar eksik belge ile beyan yetkisi askıya alınır.
Formun gümrük müdürlüğüne bildirimi yapılmasına rağmen eksik belge veya belgelerin tamamlanmadığının tespiti yapılması durumunda eksik beyanda bulunma yetkisinin üç ay süre ile askıya alınır ve Gümrük Kanunu 241/1 maddesi tatbik edilir.
Tüm bunlarla birlikte, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği kapsamında yukarıdaki işlemlerin ikinci veya üçüncü defa tekrarlanması hallerinde üç aylık, altı aylık ve iki yıllık sürelerle eksik beyanda bulunma yetkisinin askıya alınması durumları söz konusudur.
Not: YYS kapsamında getirilen diğer avantajların yanısra eksik belge ile beyanın kapsamını görmek için buraya tıklayınız
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GEÇİCİ İTHALATI KATİ İTHALATA ÇEVİRME – KULLANILMIŞ EŞYA
- BEYANNAMESİZ İHRACAT – YÜKLEME HATALARI
- GÜMRÜK KIYMETİNE GİRMEYEN ROYALTİ ÖDEMELERİ
- FRANCHISE ÖDEMELERİ ve GÜMRÜK KIYMETİ
- İHRACAT BEDELİ YÜKSELDİKÇE KDV İADESİ DAHA ÇOK MU OLUR?
- YOKUŞBANK – YOKUŞLUÇEŞME ŞUBESİ vs İNİŞBANK – BAYIRAŞAĞI ŞUBESİ
- GÖZETİM FARKLARINA CEZA UYGULANABİLİR Mİ?
- YATIRIM TEŞVİK EK-4 LİSTESİ – KULLANILMIŞ EŞYA
- DAMGA VERGİLERİNİN GÜMRÜK MÜŞAVİRİNCE ÖDENMESİ
- ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA YAPILAN ÖDEMELER, KKDF ve YFKS
- ÇİNDEN ŞİŞE ALIP İTALYA’DA PARFÜM DOLDURTMAK
- İHRACAT BEDELİNİN GETİRİLMESİ – GRUP FİRMALARI – MAHSUPLAŞMA
- MALLARIMIZ TSE’DEN GEÇMEDİ NE YAPACAĞIZ?
- YYS ALIM KARARI VERMEDEN ÖNCE – DÜŞÜNÜN
- CE İŞARETİ ve KENDİ MARKANDA İMALATÇI BİLGİLERİ
- TAREKS DE SOUZA
- SET EŞYADA MÜMEYYİZ VASFIN BELİRLENMESİ
- SET HALİNDEKİ EŞYALARIN SINIFLANDIRILMASI
- ÜLKE İÇİ TAŞIMA BEDELLERİ ve GÜMRÜK KIYMETİ
- İHRACATÇININ FARKLI ÜLKEDEKİ HESABINA PARA TRANSFERİ ve KKDF
- DAHİLDE İŞLEME REJİMİNDE ESNEKLİKLER
- TARİFENİN YORUM KURALLARI – ÖRNEKLER
- CE İŞARETİ MEVZUATINDA YER ALAN KOLAYLIKLAR
- CE İŞARETİ – AKSAM VE PARÇA KOLAYLIĞI
- KULLANILMIŞ EŞYA İTHALATI – YATIRIM TEŞVİK