Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Son güncelleme : 12.05.2021

Türkiye İstatistik Kurumunun duyurduğu verilere göre 2020 yılında yaklaşık 169 milyar dolar değerinde eşya ihraç etmiş bulunmaktayız.

  • Peki, 169 milyar dolar civarındaki ihracatımızda en büyük paya sahip eşyalar nelerdir?
  • Yüksek teknoloji içeren eşyalar ihraç ediyor muyuz?

Bu soruların cevaplarını Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine dayandırarak hazırladığımız ve aşağıda bağlantısı verilen tabloda bulabilirsiniz. Bu tabloda 500 milyon dolar üzerinde ihracatını yaptığımız ilk 67 eşyaya ait tarife pozisyonları yer almaktadır. 2020 yılı verilerine göre büyükten küçüğe sıralanmış bu tabloda aynı eşyaların 2018 ve 2019 yıllarındaki ihracat rakamları da yer almaktadır.

Tabloya ulaşmak için buraya tıklayınız

Yukarıdaki tablo incelendiğinde, ihracatımızın ilk 5 sırasında binek otomobiller, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarlar, mücevherci eşyası ve aksamı ile altın bulunmaktadır.

Bu durumda, Türkiye’nin yüksek teknoloji ile üretilen ürünler ihraç eden bir ülke olduğu söylenemeyecektir.

Dikkat Çeken Artış ve Azalışlar

2019 yılından 2020 yılına gelindiğinde;

– Petrol yağları, binek otomobiller, mücevherci eşyası ve aksamı, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlarda görülen çarpıcı azalışlar

– Altın, diğer hazır eşya, çimento, insan kanı, tedavi/korunma/teşhis için hayvan kanı, antiserum vb., bağışıklık sağlayan ürünler, aşı, toksin ile ayçiçeği tohumunda görülen hafif artışlar

Dikkat çeker mahiyettedir. 2019 yılında 180,8 milyar dolar olan ihracatımız 2020 yılına gelindiğinde 169,6 milyar dolar seviyelerine gerilemiştir.İhracatımızda görülen 11 milyar dolarlık gerilemenin büyük oranda 3,4 milyar dolar ile petrol yağları, 2,3 milyar dolar ile binek otomobiller, 1,5 milyar dolar ile mücevherci eşyası ve aksamı ihracımızda görülen düşüşlerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

EN ÇOK NEYİ İTHAL EDİYORUZ?