
İZİNLİ GÖNDERİCİ YETKİSİNİN ASKIYA ALINMASI (YYS)
Cihan KÖKTAŞ, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
24.12.2020
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi kişilere, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde belirtilen ek koşulları sağlamaları halinde eşyayı hareket gümrük müdürlüğüne sunmaksızın transit işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirmek üzere izin verilebilir ve buna izinli gönderici yetkisi denmektedir.
Yazımızın konusunu YYS sahibi kişilere verilmiş izinli gönderici yetkisinin askıya alma işlemleri oluşturmaktadır.
ASKIYA ALMA İŞLEMLERİ
1- İzinli gönderici iznine sahip kişi, aşağıdaki “İzin Kapsamında İhlal Edilen İşlemler – 1” başlığında yer alan maddelerden birini ihlal etmesi halinde yazılı olarak uyarılır. Bu işlemin tatbik edilmesinden itibaren üç yıl içerisinde yanı başlıktaki işlemlerden herhangi birisinin tekrar gerçekleştirildiğinin anlaşılması halinde üç ay süre ile İzinli gönderici yetkisi askıya alınır.
Üç aylık askıya alma işleminin son bulmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin tekrar gerçekleşmesi halinde bu sefer 6 ay süre ile izinli gönderici yetkisi askıya alınır.
6 aylık askıya alma işleminin tamamlanmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin gerçekleşmesi halinde bu sefer 2 yıl süre ile izinli gönderici yetkisi askıya alınır.
2 yıllık askıya alma işleminin tamamlanmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin gerçekleşmesi halinde izin sahibi kişi yazılı olarak uyarılarak yukarıda belirtilen uygulamalar baştan itibaren tekrar eder.
2- İzinli gönderici iznine sahip kişi, aşağıdaki “İzin Kapsamında İhlal Edilen İşlemler – 2” başlığında yer alan maddelerden birini gerçekleştirerek ihlalde bulunması halinde yazılı olarak uyarılır. Bu işlemin uygulanmasını takip eden üç yıl içerisinde aynı başlıkta yer alan ihlallerden birinin tekrar gerçekleşmesi halinde söz konusu izin sahibi tekrar yazılı olarak uyarılır. Uyarı işleminin tamamlanmasını takip eden üç yıl içerisinde “İzin Kapsamında İhlal Edilen İşlemler – 2” ihlallerden herhangi birinin gerçekleştirildiğinin anlaşılması halinde üç ay süre ile izinli gönderici yetkisi askıya alınır.
Üç aylık askıya alma işleminin son bulmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin tekrar gerçekleşmesi halinde bu sefer 6 ay süre ile izinli gönderici yetkisi askıya alınır.
6 aylık askıya alma işleminin tamamlanmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin gerçekleşmesi halinde bu sefer 2 yıl süre ile izinli gönderici yetkisi askıya alınır.
2 yıllık askıya alma işleminin tamamlanmasından itibaren üç yıl içerisinde aynı işlemin gerçekleşmesi halinde izin sahibi kişi yazılı olarak uyarılarak yukarıda belirtilen işlemler birinci kez ihlalde bulunulmuş sayılır ve baştan itibaren tekrar eder.
Burada 1. Madde ile 2. Maddede yapılan yaptırımlar arasındaki tek fark 1. maddede bir kez yazılı olarak uyarı yapıldıktan sonra askıya alma işlemi uygulanırken, 2. maddede iki kez yazılı uyarı yapılır ve devamında askıya alma işlemi uygulanır.
İzin sahibinin varsa izinli alıcı yetkisinin askıya alınmış olması halinde izinli gönderici yetkisi de askıya alınır.
Aynı şekilde, izin sahibinin izinli gönderici yetkisinin askıya alınması halinde askıya alma süresince varsa izinli alıcı yetkisi de askıya alınır.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- İHRACAT BEYANNAMESİNİ KAPATMA SÜRESİ
- İHRACAT BEDELİNİN %40’INI BOZDURMA TARİHİ
- YYS SAHİBİ FİRMALAR YYS SAHİBİ TAŞIMA ŞİRKETLERİ İLE Mİ ÇALIŞMAK ZORUNDA?
- İLK KEZ İHRACAT YAPACAKLAR İÇİN GÜMRÜK REHBERİ
- İHRACATTA HASILATIN ELDE EDİLME ZAMANI – TFRS 15 – INCOTERMS 2020 – VERGİ USÜL KANUNU
- İZİNLİ ALICI YETKİSİ
- SİSTEMİN HESAPLADIĞI VERGİLERİ SİLMEK
- TÜRKİYE’YE UĞRAMAYAN TRANSİT TİCARETLERDE MENŞE ŞAHADETNAMESİ
- İHRACAT BEDELİNDE DEĞİŞİKLİK ve KAMBİYO TAKİBİ
- TESLİM ŞEKİLLERİNİ KENDİ İNSİYATİFİNİZE ALIN
- LOJİSTİK – DEPREM – SAVAŞ
- DEPREM ve HÜZÜN
- NUMUNE İTHALATI ve ÖTV I SAYILI LİSTE
- VERGİLENDİRMEDE YASALLIK ve BELİRLİLİK İLKESİ – KKDF
- VADELİ ÖDENEN İTHALATLARDA KUR FARKLARI KDV’YE TABİ Mİ?
- İMALATÇILARA %10 KDV İADESİ HAKKI
- BANKA KOMİSYONLARI – GÜMRÜK KIYMETİ ve KDV MATRAHI
- ÖTV İNDİRİM MEKANİZMASI
- HANGİ HALLERDE MENŞE ŞAHADETNAMESİ SUNULMALI
- İTHALAT VERGİLERİNİN MATRAHLARI
- İHRAÇ KAYDIYLA (TECİL-TERKİN) MAL SATMANIN TEMEL KURALLARI
- GÜMRÜĞE BEYAN EDİLMESİ GEREKEN ÖDEMELER
- DAHİLDE İŞLEMEDE TEMİNATI EKSİK YATIRMANIN CEZASI
- GÜMRÜK KANUNU 235/1-C MADDESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI
- WHO CAN FILE AN EXPORT CUSTOMS DECLERATION IN TÜRKİYE?