Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi

05.03.2023

Dün “Hitler’in Son Direnişi” isimli belgeseli izledim. Belgesel Çıkıntı Harekatını anlatıyordu. Bu harekat “Ardenler Taarruzu” ya da “The Battle of the Bulge” olarak da bilinir. Belgeselin bağlantısı aşağıda..

HİTLER’İN SON DİRENİŞİ

İkinci Dünya Savaşı belgesellerini izlerken hep lojistiği düşünür dururum. Binlerce kilometre uzaklıktaki askerlere yiyecek, içecek, ilaç, sigara, kıyafet, mazot, yedek parça, mühimmat ulaştırmak inanılmaz zor olmalı. Hem de düşman bombardımanının altında…

İzlediğim belgeselin sonunda “Gerçek generaller lojistiğe bakar” diye bir cümle kulağıma ilişti… Belki de meslek hastalığı ama hakikaten çok dikkat çekici bir söz. Çünkü, Hitler Çıkıntı Harekatını lojistikten kaybetmişti. Alman askerleri bir çok zırhlı aracı yakıt sıkıntısından dolayı bırakıp kaçmış.

Sonra bu sözü Hz. Google yaptım. O sözü bulamadım ama şöyle bir söze ulaştım “Amatörler strateji, profosyoneller lojistiği konuşur” Hemen hemen aynı anlamı barındırıyor.

Hakikaten de lojistik ne kadar önemli değil mi? 6 Şubat depreminde de, deprem sonrası yaşananların bir tür lojistik ve tedarik zinciri yönetimi olduğunu gördük… 6 şubat ve sonraki günlerde göçük altında kalanların kurtarılması birinci öncelikken, şimdi çadır kentlerin elektrik, su, ısınma, yiyecek sorunları öncelikli hale geldi.

Ne zor günlerdi. Beni çok sarstı, çok üzüldüm, günlerce uyuyamadım. Ama halkımızın dayanışma ve seferberlik halini görünce inanın Kurtuluş Savaşı dönemi aklıma geldi. Gururlandım…

Okuma tavsiyesi: 

HARBİ İLK ÖNCE LOJİSTİKLE KAZANIRSIN