
NAVLUN-SİGORTA BEYANINDA İDARE RE’SEN EMSAL ALAMAZ
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
16.05.2020
Gümrük Yönetmeliğinin 51/9. maddesinde aşağıdaki hükümler yer almaktadır.
“(9) Navlun makbuzu ve/veya sigorta poliçesinin ibrazının imkânsız olduğu veya kabul edilebilir nitelikte bulunmadığı hallerde, yükümlü tarafından nedenleri de belirtilerek verilecek bir dilekçe ile bu durumun bildirilmesi suretiyle; emsal navlun ve/veya sigorta gideri fiilen ödenen veya ödenecek fiyata eklenir. Vergi kaybı söz konusu olmaması ve yükümlünün talep etmesi halinde, ithal eşyasının FOB kıymetinin %10 unun navlun ve %3 ünün sigorta bedeli olarak ithal eşyasının fiilen ödenen veya ödenecek fiyatına eklenebilir.”
Yönetmeliğin mezkûr maddesi incelendiğinde, %10 oranında emsal navlun, %3 oranında emsal sigorta gideri alınmasının mükellefin talebine bağlı olduğu görülmektedir. Bir başka ifadeyle, emsal navlun ve sigorta gideri beyanı navlun faturası ve/veya sigorta poliçesinin ibrazının imkânsız olduğu veya kabul edilebilir nitelikte bulunmadığı ve yükümlü tarafından nedenleri de belirtilerek verilecek bir dilekçe ile bu durumun bildirildiği hallerde kabul edilebilir. Dolayısıyla, burada iki tane koşulun sağlanmış olması gerekmektedir.
1) Navlun makbuzunun, sigorta poliçesinin ibrazının mümkün olmaması
2) Yükümlü tarafından talep edilmesi.
Buna göre, idare yaptığı denetimlerde herhangi bir nedenle navlun veya sigorta giderlerinin eksik beyan edildiğini gerekçe göstererek re’sen (kendiliğinden) emsal navlun ve sigorta gideri esas alarak ek tahakkuk ve cezai işlem uygulayamaz. Bu şekilde yapılan işlemlerin hukuken yerinde olmadığı mahkeme kararlarına da yansımış bulunmaktadır.
Örneğin, “D” ile başlayan teslim şekillerinde sigorta giderini satıcının ödediği ispatlanamayınca idarenin re’sen emsal %3 sigorta gideri hesaplamasının Yönetmeliğin mezkûr maddesine uygun düşmediği ifade edilebilecektir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- İHRACAT BEDELİNDE DEĞİŞİKLİK ve KAMBİYO TAKİBİ
- TESLİM ŞEKİLLERİNİ KENDİ İNSİYATİFİNİZE ALIN
- LOJİSTİK – DEPREM – SAVAŞ
- DEPREM ve HÜZÜN
- NUMUNE İTHALATI ve ÖTV I SAYILI LİSTE
- VERGİLENDİRMEDE YASALLIK ve BELİRLİLİK İLKESİ – KKDF
- VADELİ ÖDENEN İTHALATLARDA KUR FARKLARI KDV’YE TABİ Mİ?
- İMALATÇILARA %10 KDV İADESİ HAKKI
- BANKA KOMİSYONLARI – GÜMRÜK KIYMETİ ve KDV MATRAHI
- ÖTV İNDİRİM MEKANİZMASI
- HANGİ HALLERDE MENŞE ŞAHADETNAMESİ SUNULMALI
- İTHALAT VERGİLERİNİN MATRAHLARI
- İHRAÇ KAYDIYLA (TECİL-TERKİN) MAL SATMANIN TEMEL KURALLARI
- GÜMRÜĞE BEYAN EDİLMESİ GEREKEN ÖDEMELER
- DAHİLDE İŞLEMEDE TEMİNATI EKSİK YATIRMANIN CEZASI
- GÜMRÜK KANUNU 235/1-C MADDESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI
- WHO CAN FILE AN EXPORT CUSTOMS DECLERATION IN TÜRKİYE?
- AKSAM-PARÇA ve AKSESUAR
- İTHALAT REJİM KARARI (V) SAYILI LİSTE
- KULLANILMIŞ EŞYA İTHALATI
- SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINDAN YARARLANMANIN ALTIN KURALLARI
- GÜMRÜK KIYMETİNE DAHİL EDİLMESİ GEREKEN ÖDEMELER-1
- DAHİLDE İŞLEMEDE GTİP HATASI
- DEVREDEN KDV’Yİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ VASITASIYLA ERİTMEK – ARTIŞI DURDURMAK
- SUPALAN