ÖTV İADESİNDE TEMEL KOŞULLAR
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
Son Güncelleme : 27.05.2020
Bu yazımızın konusunu ÖTV iadesine ilişkin temel ilkeler oluşturmaktadır. Yazımızda bahsedilen ilkeler ÖTV Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan esaslara dayanmaktadır.
1) ÖTV uygulanan malların ihraç edilmesi halinde bu verginin iadesi, sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. Örneğin, ÖTV mükellefinden satın alınan parfümün üçüncü kişiye satıldığı ve üçüncü kişi tarafından ihraç edildiği durumda üçüncü kişi ÖTV iadesi alamayacaktır.
2) ÖTV uygulanan safhadan sonraki satıcılardan alınan malların ihraç edilmesi halinde, alış belgelerinde görünmeyen ve malın fiyatına dâhil edilmiş olan ÖTV iade edilmez. Yukarıdaki parfüm örneğinde ÖTV mükellefinin faturasında ÖTV görünecek, ancak üçüncü kişiye yapılan satışa ait faturada ÖTV malın maliyetinin içine dahil edilmiş olacağından görünmeyecektir.
3) ÖTV'nin ithal aşamasında gümrük idaresine ödendiği ve ithal edilen malların ithalatçısı tarafından ihraç edildiği durumlarda ithalde ödenen ÖTV, ithalatçı ihracatçıya iade edilir. Örneğin, ithal edilen parfümün ithalatçı tarafından ihraç edildiği durumda gümrükte ödenen ÖTV iade edilecektir.
Başka bir ifadeyle, gümrük idaresine ÖTV ödenerek ithal edilen eşyaların hiçbir değişikliğe tabi tutulmaksızın ithalatçısı tarafından 1040 rejim kodundan açılan ihracat beyannamesi ile ihraç edildiği durumlarda ithalat esnasında gümrük idaresine ödenen ÖTV vergi dairesince iade edilebilecektir.
4) ÖTV'yi gümrük idaresine ödeyen ithalatçıdan satın alınan malların ihraç edilmesi halinde ÖTV iade edilmemektedir. Yukarıdaki örneğe göre, ithalatçıdan parfümü satın alan kişinin ihracatı yaptığı durumlarda ÖTV iadesi söz konusu olmayacaktır.
5) ÖTV ödenerek satın alınan malların herhangi bir işlem görmeden, olduğu gibi (aynen) ihraç edilmesi halinde, bu mallar için yüklenilen ÖTV iade edilir. Örneğin, ÖTV mükellefinden satın alınan araçların, motor, şasi ve karoser gibi parçalara ayrılarak söz konusu parçalarının ihracatının yapılması durumunda, araç aynen ihraç edilmediği için ÖTV iadesi söz konusu olmayacaktır. (Özelge)
6) ÖTV ödenerek satın alınan maldan ÖTV'ye tabi olan veya olmayan bir mal üretilerek bu malın ihraç edilmesi halinde, imalatta kullanılan mal için ödenen ÖTV iade edilmemektedir. Örneğin ÖTV ödenerek satın alınan yağların iş makinesinin hidrolik sistemlerine konulduğu ve iş makinesi ihracatının gerçekleştiği durumlarda ÖTV iadesi olmayacaktır. (Özelge)
“ÖTV İADESİNDE TEMEL KOŞULLAR” hakkındaki yorum
Yorum Ekle Yanıtı iptal et
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ
- RUSYA -KKDF – İHRACAT BEDELLERİ
- İTHALAT BEDELİNİN TÜRKİYE’DEKİ HESAPLARA ÖDENMESİ
- TRANSİT REJİMİNDE BEYANDA OLMAYAN EŞYAYA CEZA UYGULAMASI
- BİR ARBİTRAJ FIRSATI : KKDF vs FAİZ
- GÖZETİM – KDV İNDİRİMİ – ÖRNEK
- AĞIRLIKTAN ALINAN VERGİLER ve NET – BRÜT AĞIRLIK
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Babama urla devlet hat den engelli raporu çıkarttık.ötv siz araç alabiliyormuş engelliler.860 tl yatırdık.fakat ötv indirimli araç yok piyasada.parayı geri alabilirmiyiz.teşekkürler