
SERBEST BÖLGELER – YÜK TAŞIMA İŞLERİ – KDV
Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
3065 sayılı Kanunun (17/4-ı) maddesine göre, serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV’den müstesnadır.
KDV Genel Uygulama Tebliği’nde 15.02.2017 tarihinde yapılan değişikliğe göre, istisnanın kapsamına, yalnızca serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri girmektedir. Öte yandan, ihraç amaçlı olmayan yük taşıma işleri KDV’ye tabidir.
Buna göre, serbest bölgeden bir limana veya bir gümrük çıkış kapısına ihraç malının taşınması işi KDV’den istisnadır. Serbest bölgede üretilecek mamulün üretiminde kullanılacak malların yurtiçinden serbest bölgeye, serbest bölgeden bir başka serbest bölgeye taşınması da istisna kapsamında değerlendirilmektedir. Serbest bölgeden yurtiçine yapılacak taşıma işleri ihraç amaçlı yük taşıma işi kapsamında değerlendirilmeyeceğinden KDV’ye tabi olacaktır.
Konu aşağıdaki örnekler yardımıyla netleşecektir.
Örnek: Denizli Serbest Bölgede havlu imalatı ile iştigal eden firmanın yaptıracağı taşıma işlemlerini örnek olarak ele alalım.
Buna göre;
1) Havlu imalatında kullanılacak olan ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden alınan ipliklerin İzmir Limanı’ndan Denizli Serbest Bölge’ye taşınması KDV’den istisnadır.
2) Kayseri’de yerleşik bir firmadan alınan ve havlu imalatında kullanılacak olan pamukların Kayseri’den Denizli Serbest Bölge’ye taşınması KDV’den istisnadır.
3) Üretilen ve Ukrayna’ya satılan havluların Denizli Serbest Bölge’den Ambarlı Limanı’na taşınması KDV’den istisnadır.
4) Mersin Serbest Bölge’de havlu imalatı ile iştigal eden bir firmaya satılan ve imalatta kullanılacak olan pamukların Denizli Serbest Bölge’den Mersin Serbest Bölge’ye taşınması KDV’den istisnadır.
5) Üretilen ve Antalya’da faaliyet gösteren bir otele satılan havluların Denizli Serbest Bölge’den Antalya’ya taşınması KDV’den istisna değildir.
Yukarıda yer alan örneklere göre, istisna hükümlerinden yararlanacak olan taşıma işleri dolayısıyla nakliye şirketleri düzenledikleri faturalarda KDV hesaplamayacaklardır. Burada uygulamada karşılaşılacak bir güçlükten bahsederek yazımıza noktayı koyalım. KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan düzenlemelere göre nakliye şirketlerinin taşıdıkları yükün üretilen mamulün üretiminde kullanılıp kullanılmayacağını biliyor olmaları gerekmektedir. Zira, üretilen mamulün üretiminde kullanılmayacak yüklerin yurt içinden serbest bölgeye taşıma işleri KDV’ye tabidir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- GÜMRÜĞE ÖDENEN KDV – İNDİRİLECEK KDV MUAMMASI
- TOPLU TEMİNAT – GÖTÜRÜ TEMİNAT
- TASFİYELİK EŞYA – CIF %1 – BEYANNAME İPTALİ VE YENİ BEYANNAME TESCİLİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN DEĞİŞTİRİLMESİ
- MENŞE İSPAT VE DOLAŞIM BELGELERİNİN SONRADAN KONTROLÜ VE TEMİNAT
- TAKLİT ÜRÜN İTHALİNE KARŞI GÜMRÜĞE BAŞVURU
- DAHİLDE İŞLEME – EŞDEĞER EŞYA KULLANIMI YASAĞI ve STOK BAKİYESİ
- DAHİLDE İŞLEME – ÇEVRE KATKI PAYI
- ÖZEL SEKTÖRDE 7 YILLIK TECRÜBEM
- GÜMRÜĞE SUNULAN EŞYADA ATR DOLAŞIM BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
- V SAYILI LİSTE UYGULAMASINDA EMSAL RAPOR KULLANIMI
- EŞYANIN ANTREPODA TAHLİLE GÖNDERİLMESİ
- MEDOS vs YYS
- GÜMRÜK İDARESİNİN YAPTIĞI KDV EK TAHAKKUKUNUN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILAMAMASI
- STOKTAKİ MAL – EŞDEĞER EŞYA – DAHİLDE İŞLEME
- İHRACAT BEYANNAMESİNİ KAPATMA SÜRESİ
- İHRACAT BEDELİNİN %40’INI BOZDURMA TARİHİ
- YYS SAHİBİ FİRMALAR YYS SAHİBİ TAŞIMA ŞİRKETLERİ İLE Mİ ÇALIŞMAK ZORUNDA?
- İLK KEZ İHRACAT YAPACAKLAR İÇİN GÜMRÜK REHBERİ
- İHRACATTA HASILATIN ELDE EDİLME ZAMANI – TFRS 15 – INCOTERMS 2020 – VERGİ USÜL KANUNU
- İZİNLİ ALICI YETKİSİ
- SİSTEMİN HESAPLADIĞI VERGİLERİ SİLMEK
- TÜRKİYE’YE UĞRAMAYAN TRANSİT TİCARETLERDE MENŞE ŞAHADETNAMESİ
- İHRACAT BEDELİNDE DEĞİŞİKLİK ve KAMBİYO TAKİBİ
- TESLİM ŞEKİLLERİNİ KENDİ İNSİYATİFİNİZE ALIN