Sezai KAYA, Gümrük Müşaviri, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi

07.03.2023

İthal edilen bir mal için teslim şekli (incoterms) maliyet planlaması açısından önemlidir. Bunun için nakliye ve sigorta giderlerini kendinizin ödeyeceği teslim şekillerini tercih etmelisiniz. FOB veya CIF teslim şekillerini örnek olarak alıp işin mantığını kısaca açıklayalım.

– FOB teslim şeklini tercih ederseniz taşıma şirketi ve sigorta şirketi ile pazarlığı siz yapar, kiminle çalışacağınıza siz karar verirsiniz. Haliyle güvendiğiniz tanıdığınız kişilerle çalışırsınız.

– CIF teslimde karşı tarafın ayarladığı nakliyeci ile iletişim sorunu yaşama ihtimaliniz yüksektir. Belge akışında bir sorun yaşarsanız gümrükte mallarınız bekleyebilir.

– FOB teslimde kendi sigorta şirketinizle çalışınca poliçenin kapsamını siz belirlemiş olursunuz. Kapsamı ve teminatı daha geniş bir poliçeyi daha ucuza getirme şansınız olur. Hasar anında kendi sigorta şirketinizle daha kolay iletişim kurarsınız. Nazınız geçer.

– FOB teslimde nakliyecinizle free time süresini, demuraj bedelini, lokal masrafları belirleyerek önceden bir tahminde bulunabilirsiniz.

– KKDF matrahı mal bedeli olduğundan FOB teslimde navlun ve sigorta bedelleri KKDF matrahına dahil edilmemiş olur.

– KKDF veya satıcının tavrı yüzünden vadeli mal alamıyorsanız, FOB teslimde en azından navlun ve sigorta bedelleri için vadeli ödeme imkanı elde etmiş olursunuz. CIF teslim şeklinde navlun ve sigorta mal bedeli içinde olduğundan vade imkanı olmayabilir.

– FOB teslimde nakliyeci uzun yıllardır çalıştığınız nakliyeci olursa güven esasına bağlı ilişki oturduğundan ordino teslimlerinde zorlukları daha kolay aşarsınız/aşabilirsiniz.

– Navlun ve sigortayı sizin ödediğiniz karayolu taşımalarında nakliyeciyi siz belirlediğinizden, antrepoyu da siz belirlemiş olursunuz. Nakliyeyi satıcının ayarladığı durumlarda nakliyeciler bazen anlaşmalı olduğu antrepoya malı götürebilir.

Aklıma bunlar geldi.. Katkı sunmak isteyen yoruma yazarsa memnun olurum. 🙂