YYS ve ISO BELGELERİ KAPSAMINDA OLMASI GEREKEN TESİSLER
Cihan KÖKTAŞ, YYS Uzmanı, Gümrük ve Ticaret Eski Müfettişi
06.04.2020
Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nin 10. maddesine göre;
- ISO 9001 belgesi gümrük, dış ticaret, üretim, lojistik, yönetim ve idari organizasyon faaliyetlerini,
- ISO 27001 belgesi gümrük ve dış ticaret işlemlerini ve bu işlemlerine ilişkin lojistik, depolama, muhasebe, finans ve bilgi işlem faaliyetlerinin bilgi varlıkları ile bu varlıkları korumak amacıyla kullandığı güvenlik önlemlerini,
Notlar:
Not 1) YYS alacak firmanın üretici olmaması durumunda ISO 9001 sertifikasında üretici ibaresinin yer almasına gerek bulunmamaktadır.
Not 2) Yukarıdaki maddelerde yer alan tesisler dışında bulunan ve gümrük işlemlerine dahil olmayan şubeler YYS kapsamında yer almayacaktır. Örneğin, perakende tekstilcisi X firmasının İstanbul’da bulunan deposuna ithal malların getirildiğini kabul edelim. Bu durumda, ithal malların boşaltıldığı depodan alınan malların götürüldüğü bölge depolarının veya mağazaların YYS/ISO kapsamına alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Not 3) İmalatçı bir firmanın YYS sahibi olması durumunda firmanın tüm idari işlerinin yapıldığı idari tesisler, ithalat ve ihracat ürünlerinin üretildiği üretim tesisleri ile ithalat ve ihracata konu olan eşyalarının depolandığı depolama tesisleri YYS’li firmanın ISO sertifikalarına eklenmesi gerekir.
Not 4) Başka firmalara ait depolar ithal ve ihraç mallarının depolanması için kiralanmış olması halinde, (deponun bir kısmı kiralanmış olması hariç) ISO sertifikalarına depo adresinin eklenmesi gerekir. Örneğin X Depolama A.Ş. firmasına ait depoda birden fazla firmanın eşyalarının depolandığı ve bu deponun bir kısmı da YYS’li firma tarafından kiralamış olsun. Bu durumda depo adresinin YYS’li firmanın ISO belgelerine eklenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak deponun tamamı YYS’li firma tarafından kullanılmak üzere kiralanmış ise ISO sertifikalarına deponun eklenmesi gerekir.
Not 5) YYS’li bir dış ticaret firmasının ihraç ettiği ürünlerin üretimini yapan imalatçı firmanın tesislerinin, YYS’li firmanın ISO sertifikalarına eklenmesine gerek bulunmamaktadır. Söz konusu durum grup imalatçısı ve grup imalatçısı olmayan firmalar için de geçerlidir. Örneğin X Dış Ticaret firması YYS belgesi alacak olsun ve bu firmanın ihraç etmiş olduğu ürünlerin üretimini yapan imalatçı Y firması olsun. X Dış Ticaret firması ihraç ettiği ürünleri imalatçı firmanın tesislerinden ihraç ediyor olsa bile İmalatçı Y firmasının adresi X Dış Ticaret firmasının ISO sertifikalarına eklenmesine gerek bulunmamaktadır.
Not 6) YYS sahibi imalatçı bir firmanın fason üretim yaptırması durumunda, fason üretim yaptırılan firmanın tesislerinde yükleme yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın fason üretim yaptıran YYS’li firmanın ISO sertifikalarına ekleme yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Örneğin; YYS’li X Züccaciye firması, Y Plastik İmalat firmasına plastik züccaciye ürünleri ürettirsin. Üretilen bu ürünler Y Plastik İmalat firması tesislerinden ya da X Züccaciye firmasının tesislerinden ihraç edilip edilmediğine bakılmaksızın YYS’li X Züccaciye firmasının ISO sertifikalarına Y Plastik İmalat firmasının adresi eklenmez.
Not 7) Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus YYS kapsamına eklemesi yapılan tesisler ile ISO sertifikalarına eklenmesi gereken tesisin birbirine karıştırılmamasıdır. Yukarıdaki hususlara baktığımızda esas itibari ile YYS’li firmaların ISO sertifikalarına; firmanın doğrudan kendisine ait tesisler ile tesisin tamamı firmanın kendisi tarafından kullanılmak üzere kiralanan (kısmi kiralamalar hariç) tesislerin adresleri eklenebilmektedir. Bunun dışındaki tesislerin ISO sertifikalarına eklenmesine gerek bulunmamaktadır.
Not 8) YYS belgesi sahibi olduktan sonra, ISO sertifikalarının sahibinden kaynaklanan nedenler dışında geçerliliğini kaybetmesi durumunda, geçerli hale gelmesi için Bölge Müdürlüğü sertifika sahibine 6 ay süre verir. ISO sertifikalarının süresi içerisinde yenilenmemeleri durumunda ise yenilenmeleri için ilgili Bölge Müdürlüğü sertifika sahibine 3 ay süre verir. Eksiklikler verilen sürelerde tamamlanmaması halinde YYS belgesi askıya alınır.
Not 9) Yeni bir tesis bildirimi ya da adres değişikliği olması halinde bildirimin yapıldığı anda ya da bildirim yapılmasından itibaren altı ay içerisinde ISO sertifikalarının ilgili Bölge Müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekir.
Yazı Kategorileri
GÜNCEL YAZILAR
- DAHİLDE İŞLEME ve MAHRECE İADE
- YATIRIM TEŞVİK – DAHİLDE İŞLEME – İHRACAT SAYILAN SATIŞ VE TESLİM
- MESLEK ERBABINA SORU
- TARIM TEBLİĞİ KAPSAM DIŞI BEYANI – DK1 RAPORU – BEYANNAMELERE “S” GİRİLMESİ
- YATIRIM TEŞVİK KAPSAMI MAKİNENİN MAHRECE İADESİ
- GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE YENİ BİR CEZA DÜZENLENMESİNE KARAR VERİLMESİ
- ARACILI İHRACAT – DÖVİZ TAHSİLAT
- TARIM TEBLİĞİ DK1 RAPORU İLE İLGİLİ YORUMUM
- KARGO YOLUYLA İTHALAT – TEMEL KURALLAR
- GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMET FATURASININ DÜZENLENME TARİHİ
- ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE YAPILAN ROYALTİ ve LİSANS ÖDEMELERİ
- YURTDIŞINDAN SAĞLANAN KREDİLERLE İTHALAT BEDELLERİNİN ÖDENMESİ
- DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MENŞE MÜHENDİSLİĞİ
- ROYALTİ ÖDEMELERİ ve KKDF
- GÖZETİM FARKI – İHTİRAZİ KAYITLA BEYAN – VERGİLERİN GERİ ALINABİLMESİ
- ANTREPODAN TRANSİT TİCARETLERDE HASILATIN KAYDEDİLECEĞİ DÖNEM
- DAHİLDE İŞLEME – SERBEST BÖLGELERE İHRACAT – FASON İŞLEMLER
- BİR SATIN ALMA KARARINDAN ÖNCE GÜMRÜK YÖNÜYLE YAPILMASI GEREKENLER
- KEFALET SİGORTASI ve GÜMRÜKTE TEMİNAT
- İHRACAT BEDELLERİNİ GETİRME ZORUNLULUĞU – MAHSUPLAŞMA
- ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ EŞYALARDAN, AB MENŞELİ GİRDİLERİN DÜŞÜLMESİ
- BILL TO TÜRKİYE SHIP TO ABROAD
- BANDROL YAPIŞTIRMA ZORUNLULUĞU
- BEYAN, REFERANS FİYATIN ALTINDA KALIRSA
- KAYIT BELGESİ – GTİP DEĞİŞİKLİĞİ